mostovci se bune

Zastupnici idu na dvotjedni odmor, nakon toga mjesec dana rade, pa isto toliko odmaraju

30.10.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Čak do 14. studenog zastupnici neće vidjeti saborske klupe. Sutra će odraditi zadnji dan i glasanje, a već danas o novoj sjednici raspravljali su na sjednici Predsjedništva. No plan za gotovo dvotjedni odmor nije se svidio zastupnicima Mosta

Naime, zbog velike stanke do 14. studenog samo nekoliko minuta nakon početka sjednice Predsjedništva s nje su izašli Mostovi zastupnici Božo Petrov i Nikola Grmoja. '

'Gospodin Jandroković je odlučio napraviti stanku do 14. studenoga i osloboditi saborske zastupnike dolaska na posao 15 dana s time da će saborski zastupnici nakon toga u roku od mjesec dana imati pauzu od novih mjesec dana i za nas je to neprihvatljivo. Dakle, u trenutku kada upozoravamo gospodina Jandrokovića da je neprihvatljivo da saborski zastupnici dobiju novih 15 dana kada već imaju 93 točke za raspraviti u Hrvatskom saboru, on navodi da je upozorio na to prošli puta i da na to apsolutno nitko nije reagirao. Ja mogu samo reći da su onda falsificirali ili pokušavaju nametnuti svoje mišljenje kao što su to jučer napravili sa predstavljanjem knjige Martine Dačić gdje su od negativaca pokušali napraviti junake i kolektvino isprati mozak hrvatskih ljudi. To je način na koji se ponaša, kako gospodin Jandroković koji vodi Hrvatski sabor tako i oni drugi koji vode državu', kazao je Petrov novinarima u Saboru.

'Žele omogućiti zastupnicima rad na teren', to je, tvrdi Petrov, objašnjenje koje su dobili zašto se ide na dva tjedna odmora.

'Ja ću vam reći: hrvatski zastupnici mogu raditi na terenu ponedjeljak, utorak, subotu, nedjelju. Dakle od sedam dana u tjednu mogu četiri dana raditi na terenu, a tri u Saboru i ta tri dana su im problem. Sada ćemo očito doživjeti uskoro da će se sastajati jednom godišnje i to u trajanju od mjesec dana, kako su krenuli. Za mene hrvatski saborski zastupnici trebaju biti u Hrvatskom saboru i tu trebaju dati svoj obol da bi nam prijedlozi zakona bili kvalitetni, u interesu hrvatskih građana, a ne da bi bili samo čisti dizači ruku za vladu. Na žalost, institucija Hrvatskog sabora je srozana jer na kraju nije Hrvatski sabor neovisno institucionalno tijelo nego očito samo produžena ruka Andreja Plenkovića i to je sramota koja nam se događa', kazao je Petrov.

  • +31
Hrvatski sabor nastavio je sjednicu izjašnjavanjem o amandmanima Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Petrov je prokomentirao i što je Dalić o njemu iznijela u knjizi. 'Martina Dalić je izašla iz vlade zbog afere Hotmail. Martina Dalić je napravila klasični državni intervencionizam. Martina Dalić je sve što je napravila, napravila u dogovoru s Andrejom Plenkovićem. To mogu reći o Martini Dalić, a što se tiče cijele one ekipe, mogu vam samo reći: sastali se ortaci da pokažu tko vlada Hrvatskom u ovom trenutku', kazao je Petrov.

Jandroković: Ovdje se ne radi o odmoru

Šef Sabora Gordan Jandroković kaže pak kako je još u rujnu dao plan rada Sabora do kraja ove godine te da je tamo jasno rečeno da se radi do 31. studenog te da nastavljaju 14. studenog i rade do 14. prosinca.

To je, kaže, praksa koja traje već godinama. 'Radimo sad problem od nečeg što zaista nije problem. Ovdje se ne radi o odmoru. Mislim da je vrijeme da konačno definiramo da postoje zastupnici koji se odmaraju i kada je plenarna sjednica, možda ne dođu ili sjede i ništa ne govore, a postoje zastupnici koji rade kad je planarna i kad nije plenarna sjednica', kazao je Jandroković.

Normalan posao saborskih zastupnika je, dodaje, obilaziti teren, odlaziti na međunarodna događanja. Uvjeren je da oni koji ne rade za vrijeme plenarnog zasjedanja više neće biti izabrani u sabor.

'Teško mi je prihvatiti tvrdnju da se ne radi kada nema plenarnih sjednica', kazao je Jandroković, dodavši da je njegov raspored za sljedeći tjedan zgusnutiji nego kad traje sjednica.

Prigovore Petrova nazvao je 'uznapredovalim načinom borbe za naklonost birača'.

'Petrov je smatrao da to nije bilo tako rečeno pa mi je čak rekao da sam falsificirao i zapisnik', kazao je Jandroković.