NOVAC ZA KRAVATE I OLOVKE

Jeste li znali za ovu privilegiju saborskih zastupnika?

18.04.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Ukidanje naknade za odvojeni život saborskim zastupnicima za tri mjeseca u kojima Sabor ni formalno ne zasjeda po svemu sudeći jedina je privilegija koje će se narodni tribuni morati odreći u predstojećem razdoblju: nakon višemjesečnog lamentiranja o velikim reformama, uštede su spale na otprilike 950 tisuća kuna godišnje

Saborsko predsjedništvo nedavno je, navodno uz žestoko protivljenje predstavnika Mosta, odlučilo da će otprilike trećina zastupnika za vrijeme ljetne i zimske stanke ostati bez tisuću kuna mjesečno, koliko su dobivali na ime razdvojenosti od svoje obitelji. Preostale privilegije zasad nisu na tapeti, koliko god one zvučale nevjerojatno, pa ispada da je prethodni saziv Sabora bio znatno 'reformskiji' od postojećeg. On je, naime, jednom od svojih prvih odluka ukinuo povlaštene zastupničke mirovine.

A nije da se nije moglo zagrebati i snažnije od tih 950 tisuća kuna; tportal je proteklih tjedana detaljno izvijestio o astronomskim iznosima koji se troše na posebna zastupnička prava.

Anonimni zastupnici koji vole trošiti

Posebno bodu u oči dnevnice, korištenje privatnih automobila u službene svrhe, cestarine, avioni, hoteli, javni prijevoz, stanarine, režije i ostale sitnice na koje se u prethodnom mandatu potrošilo više od 36 milijuna kuna, a zanimljivo je da listu najrastrošnijih narodnih zastupnika predvode petorica (Mladen Marelić, Valter Boljunčić, Jakša Baloević, Mile Horvat i Ivan Šimunović) za koje nakon nekoliko godina u Saboru ni njihovi susjedi vjerojatno ne znaju da su ondje uopće boravili.

I dok se oko putnih troškova i njihova reduciranja otvaraju pitanja jednakosti - jer treba voditi računa o tomu da zastupnici izvan Zagreba ne budu stavljeni u podređen položaj, ili bi u suprotnom trebalo organizirati sjednice i izvan glavnog grada - u isto vrijeme javnosti je promaknula jedna bizarna stavka na koju se godišnje troši 2.718.000 kuna, odnosno 10.872.000 milijuna kuna u četiri godine. Ona se službeno naziva zastupnički paušal, a u neformalnom razgovoru o tom iznosu govori se kao o 'lovi za kravate, odijela, olovke i rokovnike'.

Nema poreza, nema pravdanja...

U Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru već u šestom članku propisano je da se svim zastupnicima mjesečno doznačuju sredstva za 'povećane materijalne troškove u obnašanju dužnosti', i to u iznosu od deset dnevnica za službena putovanja unutar države. Prihod je neoporeziv, a nije ga potrebno ni ničime pravdati - pa de facto ispada da svi članovi Hrvatskog sabora na ionako respektabilne plaće od 15.500 do 17 tisuća kuna imaju još i neoporezivi dodatak od 1.500 kuna.

Iz Službe za medije Hrvatskog sabora za tportal su potvrdili da su svi zastupnici u prethodnom sazivu primali ovaj paušal, te da je ista praksa nastavljena i u novom sazivu. Također, potvrđeno je da zastupnici 'nisu dužni opravdavati mjesečni paušal', odnosno prilagati račune i potvrde, što je zakonska knjigovodstvena obveza za sve tvrtke u Republici Hrvatskoj.

Hoće li ukinuti paušal? Malo vjerojatno!

Jedan bivši i sadašnji zastupnik u Saboru za tportal je objasnio svrhu ovog dodatka, no zatražio je da ostane neimenovan jer je svjestan toga da ovakva praksa navlači odium javnosti. 'To je novac za troškove poput papira ili uredskog materijala, zatim za reprezentaciju, te za putovanja osim dolaska i odlaska na sjednice u Zagreb. Konkretno, službena putovanja u ime Sabora već su plaćena, no ako sam kao zastupnik pozvan na događaje u Vukovaru, Poreču ili Solinu, logično je da netko snosi troškove.

Nije logično oporezivati paušal jer bi time država plaćala sama sebi, a nije potrebno ni pravdati troškove jer bi u tom slučaju većina zastupnika krajem mjeseca skupljala razne račune kako bi dosegla maksimalni mogući iznos', govori ovaj zastupnik.

Ivan Kovačić iz Mosta priznao je da ga je zateklo i samo pitanje o zastupničkom paušalu jer nije bio ni svjestan ovog dijela prihoda budući da mu je tek nedavno isplaćena prva plaća. Kaže da nema pojma čemu on uopće služi. Za razliku od putnih troškova zastupnika koji su po njemu u pravilu opravdana kategorija, jer predstavljaju novac potrošen u službene svrhe, on ne bi imao ništa protiv ukidanja dodatka od 1.500 kuna mjesečno. Zasad se to izgleda neće dogoditi.