KOMEMORACIJA U BUNDESTAGU

'Mase su slavile Hitlera'

30.01.2013 u 21:57

Bionic
Reading

Prije 80 godina Adolf Hitler imenovan je kancelarom Njemačke. U povodu toga se danas u njemačkom parlamentu Bundestagu održala komemoracija za milijune žrtava nacizma, na kojoj je govorila i 90-godišnja Inge Deutschkorn, njemačka Židovka koja je Holokaust preživjela skrivajući se cijelo vrijeme u Berlinu

30. siječnja 1933. vjerojatno je najmračniji datum njemačke povijesti, početak perioda dotad neviđenog terora i zločina u povijesti čovječanstva. Na taj dan je Adolf Hitler imenovan kancelarom, zahvaljujući svom umješnom lobiranju među konzervativnim strankama i velikim industrijalcima, koji su mislili kako će moći kontrolirati Hitlera i njegov NSDAP. Kao što danas svi znamo, itekako su se prevarili, te je Hitler sa svojom zločinačkom strankom ubrzo uspostavio nacističku diktaturu u Njemačkoj, utemeljenu na progonu političkih neistomišljenika i goropadnom antisemitizmu, iz kojega je onda tijekom Drugog svjetskog rata nastao i Holokaust, u kojemu je masovno ubijeno šest milijuna europskih Židova.

Stoga je danas u Bundestagu održana komemoracija za milijune žrtava nacizma, koju je svojim izlaganjem otvorio predsjednik parlamenta Norbert Lammert. On je nacizam nazvao 'najmračnijim poglavljem njemačke povijesti' te pozvao sve u Njemačkoj na 'obranu demokracije'. Lammert je istaknuo da je to potrebno i danas, o čemu svjedoči 'nevjerojatno odvratna serija atentata koje su počinili neonacistički teroristi te nasilna zlodjela motivirana antisemitizmom'. Bundestag je bio ispunjen do posljednjeg mjesta te su svi pozorno slušali Lammertov govor, koji je podsjetio i da je baš 'Reichstag (tadašnji njemački parlament) bio nijemi svjedok demontaže prve njemačke demokracije prije 80 godina'. Dolazak Hitlera na vlast 'nije bio presedan', niti se dogodio slučajno ili pod prisilom, opomenuo je sve Lammert, te pozvao da se sjećanje na taj grozni period njemačke povijesti nikad ne relativizira, nego uvijek održava aktualnim.


O tome kako je bilo doživjeti i preživjeti Hitlerov dolazak na vlast pred Bundestagom je govorila 90-godišnja spisateljica Inge Deutschkorn, koja je rođena u Berlinu 1922. godine, te je skrivajući se s majkom uspjela preživjeti Holokaust. No imala je priliku svjedočiti 'masama koje su slavile Hitlera', a kada je on došao na vlast po prvi puta je saznala da je Židovka (morala je i nositi žutu zvijezdu na odjeći, što je većina Nijemaca tada ignorirala, rekla je Deutschkorn), jer je njena obitelj bila izložena nacističkom progonu.

Inge Deutschkorn su za govornicu Bundestaga dopratili njemački predsjednik Joachim Gauck, kancelarka Angela Merkel, predsjednik Bundestaga Norbert Lammert te premijer pokrajine Baden-Wuettemberg Winifred Kretschmann. Vitalna gospođa je govorila oko 40 minuta, o svojem 'poderanom životu' uslijed nacizma, a rekla je i kako je svoj život posvetila tome da se Hitlerovi zločini ne zaborave.

Na njen se govor nadovezala i kancelarka Merkel, pozivajući Nijemce da se 'aktivno zalažu za demokraciju i slobodu'. Merkel je otvorila izložbu '1933. – put u diktaturu' te podsjetila da je većina Nijemaca 'jednostavno gledala na drugu stranu' dok su nacisti i Hitler činili sve veće i strašnije zločine.

Dokumentarni film o životu Inge Deutschkorn