BIJELI UBOJICA U BIJEGU

Masakr u crkvi mogao bi potaknuti nove nemire u SAD-u

18.06.2015 u 12:22

Bionic
Reading

Devetero ljudi, uključujući prominentnog pastora, demokratskog senatora Clementu Pinckneyja, ubijeno je sinoć u napadu muškarca koji je za vrijeme mise upao u povijesnu afroameričku crkvu u gradu Charlestonu u Južnoj Karolini i otvorio paljbu iz vatrenog oružja. Ubojica je bijelac te je još uvijek u bijegu, a policija je u četvrtak ujutro distribuirala videosnimku nadzornih kamera na kojoj se nejasno vide ubojica i automobil kojim je pobjegao

Šef gradske policije Gregory Mullen izjavio je da je riječ o zločinu iz mržnje. Policajci s psima pretražuju ulice Charlestona u potrazi za osumnjičenim, a policija ga opisuje kao 21-godišnjeg muškarca tamnoplave kose.

Do masakra je došlo u metodističkoj crkvi u centru grada u srijedu navečer, rekao je Mullen.

Gradonačelnik Joe Riley ocijenio je da je riječ o 'neobjašnjivom i nevjerojatnom činu' koji se ni s čime ne može opravdati.

'Jedini razlog zbog kojeg bi netko mogao ući u crkvu da bi pobio ljude u molitvi je mržnja', rekao je Mullen.

Ovaj događaj podsjetio je na bombaški napad na afroameričku crkvu u Birminghamu, u saveznoj državi Alabama, u kojem su ubijene četiri djevojčice. Taj je događaj galvanizirao masovni pokret za ljudska prava u 60-im godinama prošlog stoljeća.