n/a

Marshmallow i topla čokolada

17.03.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Brz i lagan čokoladni recept koji neće razočarati ni najstrože sladokusce

SASTOJCI:

2 vrećice želatine u prahu
180 g šećera
120 ml vode
3 bjelanjka
malo soli (na vrh noža)
ekstrakt od vanilije
šećer u prahu za posipanje
1,5 l punomasnog mlijeka
250 g svježeg slatkog vrhnja
50 g šećera
200 g kakaa u prahu
kardamom
2 štapića cimeta
1 vanilija štapić
100 g čokolade (70% kakao mase)

PRIPREMA:

Namočite želatinu u 2 žlice vode i ostavite da omekša, najmanje 5 minuta.
Pomiješajte bjelanjke i sol u velikoj posudi. Promiješajte šećer i vodu u manjoj zdjeli i stavite na laganu vatru dok se šećer ne rastopi. Pojačajte vatru i kad sirup zavre (ukoliko imate termometar, stavite ga u posudu sa sirupom), počnite tući bjelanjke dok se ne zapjene i tucite samo dok se ne napravi mekani snijeg. Odložite sa strane dok sirup nije spreman. Nastavite kuhati sirup dok ne dođe do 119 °C ili kad se počnu stvarati veliki mjehuri i sirup ne kapa, nego pada sa žlice u jednoj niti.
Maknite s vatre i s mikserom na najjačoj brzini, polako u tankom mlazu, ulijevajte sirup na snijeg, još uvijek miksajući. Ubacite želatinu u vruću zdjelu od sirupa i promiješajte da se rastopi. Ulijte na bjelanjke, dodajte vaniliju i tucite još oko 3 minute. Posipajte šećer u prahu po masnom papiru i razmažite marshmallow po njemu u sloju 1,5 cm. Pustite da se stisne na sobnoj temperaturi oko 1 sat. Okruglim rezačem izvadite krugove.
Za čokoladu, stavite mlijeko, vrhnje, šećer, kakao, kardamom i štapić cimeta u lončić. Razrežite vaniliju i ostružite sjemenke u mlijeko. Zagrijte na srednjoj vatri i pustite da zavre. Smanjite vatru i kuhajte dok se malo ne zgusne, oko 30 minuta. Umiješajte komadiće čokolade i kuhajte još par minuta dok se ne rastope. Izvadite začine. Servirajte s marshmallowom.