prosudba ugroženosti

Markov trg za javnost bi mogao ostati zatvoren godinama

13.07.2021 u 09:54

Bionic
Reading

MUP je u javno je savjetovanje pustilo novi pravilnik o izradi prosudbe ugroženosti osoba, objekata i prostora, na temelju kojega će “sigurnjaci” donositi petogodišnje procjene ugroženosti štićenih osoba, zgrada i prostora visokog stupnja zaštite, piše u utorak Večernji list

Jedan od takvih javnih prostora je i Markov trg, koji je za javnost zatvoren već devet mjeseci, od tragičnog događaja u listopadu prošle godine, kada je rastrojeni 22-godišnjak iz vatrenog oružja zapucao po zgradi Vlade, ranio policajca pred njom, a potom presudio sebi.

Na Markov trg sada se može isključivo preko policijskih punktova, ako za to imate opravdan razlog ili ste tamo najavili prosvjed, a žurno otvaranje ovog prostora za građane i turiste nedavno je zatražila udruga Glas poduzetnika.

Međutim, sudeći po odgovorima koje smo jučer dobili s mjerodavnih instanci, šanse da se takvo što dogodi u dogledno vrijeme ravne su nuli i to zato što sigurnosnu prosudbu zgrada na Markovu trgu koči činjenica da su one oštećene u potresu i da im je nužna obnova, navodi dnevnik.

"Postoje sigurnosne prosudbe koje su radili stručni timovi, no štićene zgrade na Markovu trgu, Sabor, Vlada i Ustavni sud, kao i Markova crkva ulaze u proces obnove nakon oštećenja koje su pretrpjele u potresu. Zbog toga je procjena da ta dva procesa, obnovu nakon potresa i rješenja vezana uz sigurnost štićenih osoba i prostora, treba provesti paralelno. Markov trg do tada se neće otvarati za javnost", rekao je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U njegovu ministarstvu, pak, objašnjavaju kako se planovi osiguranja na Markovu trgu rade za svaki konkretni događaj, što su za javnost zatvoreni dokumenti. Što se tiče plana osiguranja štićenih zgrada i samog trga, kažu kako je logično da se ti dokumenti preispitaju u kontekstu obnove nakon potresa jer će obnova zasigurno zahtijevati prilagodbe tipa privremenog preseljenja nekih ureda s kata na kat i sl., zbog čega je nemoguće izraditi plan osiguranja koji se ne bi mijenjao na dulji rok.

S obzirom na brzinu procesa obnove oštećenih zgrada u Zagrebu i sve probleme u tom procesu koje priznaju i u Banskim dvorima, bjelodano je da će se na otvaranje trga za javnost čekati više godina, pri čemu s uma ne treba smetnuti ni da se ovdje radi o zaštićenoj spomeničkoj cjelini, obnova koje je znatno složenija od obnove drugih objekata, donosi Večernji list.