USPJEH FRANCUSKE DESNICE

Marine Le Pen: Tražim raspuštanje parlamenta!

25.05.2014 u 21:30

Bionic
Reading

Ultradesna Nacionalna fronta čelnice Marine Le Pen zatražila je u nedjelju raspuštanje francuskog parlamenta nakon što su izlazne ankete pokazale da je njezina protuimigrantska i euroskeptična stranka pobijedila na izborima za Europski parlament u Francuskoj

'Što drugo može učiniti predsjednik nakon ovakvog poraza?', rekla je Le Pen u stožeru stranke upitana treba li predsjednik Francois Hollande, čiji su vladajući socijalisti osvojili treće mjesto na euroizborima, raspustiti nacionalni parlament.

'Neprihvatljivo je to da parlament kao predstavničko tijelo francuskog naroda bude tako nereprezentativan', istaknula je.

Izlazne ankete triju agencija pokazuju da će Nacionalna fronta osvojiti europske izbore u Francuskoj s 25 posto glasova, a Hollandeovi socijalisti na trećem su mjestu, iza stranke desnog centra UMP.

Potvrdi li se rezultat Nacionalne fronte, bit će to prvi slučaj pobjede neke protuimigrantske i protueuropske stranke na nacionalnim izborima.

Prema izlaznim anketama, UMP osvaja između 20,6 i 21 posto glasova, a vladajući socijalisti samo 14,5 posto u odnosu na 16,5 posto, koliko su dobili na prethodnim europskim izborima 2009.

'Rezultati predstavljaju kolaps socijalista i UMP-a', rekao je osnivač Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pen koji je vodstvo stranke 2011. predao kćeri Marine. 'Mislimo da bi vlada trebala raspustiti parlament', dodao je.

Visoka dužnosnica socijalista i ministrica energetike Segolene Royale izjavila je da rezultati izbora pokazuju da Hollandeova vlada mora nešto hitno učiniti za oporavak drugog gospodarstva eurozone.

'Izbori pokazuju da su ljudi nestrpljivi kada su u pitanju rezultati', rekla je Royale.

Rama Yade, konzervativna političarka podrijetlom iz Senegala i ministrica u vladi bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja od 2007. do 2012, rekla je da bi pobjeda Nacionalne fronte bila 'tragedija za demokraciju'.

Prema agenciji Ifop, apstiniralo je 59 posto francuskih birača, manje nego što su predviđale neke druge agencije.