NEDJELJOM U 2

Marijana Petir: Očekivala sam da će Vlada biti aktivnija u kontroli cijena

22.01.2023 u 15:06

Bionic
Reading

U današnjoj HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" gostovala je nezavisna saborska zastupnica, bivša hrvatska europarlamentarka iz redova HSS-a, Marijana Petir

Petir je ustvrdila da je oko poskupljenja potreban politički dijalog te da država treba biti iza toga. Trgovački lanci su po nekoliko puta dizali cijene kako bi sebi digli marže, dizali su ih i po 80 posto, kaže.

'Oni su to pravdali s inflacijom, pandemijom, manjkom dotoka robe, ratom u Ukrajini', objasnila je, dodajući da je to licemjerno ponašanje.

Potrebno je gledati poskupljenja na dvije razine.

'Jedna razina je euro i to je potpuno opravdano. Ne smije se zaokruživati, piše u zakonu jasno na koji način se pristupa konverziji', kazala je Petir gostujući u emisiji Nedjeljom u 2.

Vlada je digla na 100 tisuća eura iznos za udruge za zaštitu potrošača, koje su se javile na natječaj i koje su imale obavezu pratiti cijene u trgovini, objasnila je Petir. Kaže da je očekivala da će Vlada biti aktivnija u kontroli cijena.

Predlagala je strože mjere

Petir matično vodi Odbor za poljoprivredu u Saboru te je primijetila da u odnosu s trgovačkim lancima i njihovom poslovanju ima puno mjesta za napredak.

'Primijetila sam da oni uvoze izv svojih matičnih država svoje tržišne viškove te da ti tržišni viškovi cijenom ruše naše proizvode', objasnila je. Pitanje je, tvrdi, kakva je uistinu ta kvaliteta hrane koja stiže.

Njezin prijedlog je bio da se zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi postroži.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Da se postroži na način da se potpiše da je nepoštena trgovačka praksa ako se stavlja proizvod na tržište ispod proizvodne cijene', objasnila je. Raspravljaju dosta s ministarstvom, traže rješenja.

'Obavezali smo ministarstvo da propiše kvalitetu proizvoda te smo usvojili da se hrana treba dobavljati kroz krate lance opskrbom, što de facto znači da tražiš domaće', kazala je.