nove lekcije

Marić: Iduće godine očekujem silaznu putanju javnog duga

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 30.10.2020 19:53
  • Objavljeno 30.10.2020 u 19:53
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

'Mislim da je proračun pokazao ono što smo pokazali u godinama kada je bila gospodarski ugodna situacija, da smo inzistirali na uravnoteženju. Čitav niz mjera koje nisu bile planirane ni razmatrane smo uveli, Vlada je našla odgovor, pravovremeno reagirala i sačuvala zdravlje, živote, ali i gospodarstvo i radna mjesta', osvrnuo se na rebalans za ovu i proračun za 2021. godinu ministar financija Zdravko Marić napominjući kako je ova godina specifična

'Kada ukalkulirate tih 30 milijardi duga, to je i dalje manje od onoga što je uradila SDP-ova vlada - dug od 70 milijardi u četiri godine. Od iduće godine očekujemo da ćemo se vratiti na put onoga što smo radili zadnje četiri godine, a to je silazna putanja javnog duga', rekao je ministar financija Zdravko Marić gostujući u Dnevniku N1 televizije.

Na pitanje da komentira kritike na svoj rad rekao je kako sebe kao ministra neće kategorizirati.

'Ovo je dobra vlada koja je adekvatno odgovorila na izazove. Što se kritika tiče na račun vlade - proračun je najvažniji akt koji se donosi u toku jedne godine, dobro je i poželjno da ima i kritika. Kritike promatram kao konstruktivne. Referiram se na ono što sam vidio danas u dnevnim novinama', rekao je Marić.

Kazao je kako je rebalans proračuna prezentiran koalicijskim partnerima i manjinskim predstavnicima. Marić je istaknuo kako postoji 'visoka razina neizvjesnosti' što se tiče projekcija zbog aktualnog stanja.

'Ovaj proračun pokazuje da, ako bude trebalo, i dalje možemo reagirati', rekao ministar financija te dodao:

'Dug i visina zaduživanja nisu neograničeni. Hrvatska dobro pamti vremena prošle krize kada je neodgovornost u javnim financijama i drugim segmentima dovela do toga da je oporavak gospodarstva trajao 11 godina. Javne financije su jedna od važnih poluga države. Proračun za 2020. godinu je u potpunosti stavljen u cilju očuvanja gospodarstva. Dogodine se otvara prilika za adekvatnu transformaciju gospodarstva na bolje', rekao je Marić.

Dodao je kako treba balansirati oko gospodarske politike i prihoda države, ali ne smatra da treba rezati plaće, ali treba razmotriti daljnju dinamiku.

Kazao je kako vjeruje do lockdowna kao na proljeće neće doći.

'Brojke su gore, ali svi smo iskusniji i pametniji za nove lekcije. Vlada na tom području radi na tome kako ispuniti očuvanje zdravlja i života, ali i kako balansirati u gospodarstvu. Gospodarstvo je to koje puni proračun, a ono, u ovoj situaciji, u nekoj mjeri ovisi o proračunu', zaključio je ministar Marić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!