RASPUŠTEN HDZ VALPOVO

Marginalni sukob ili uvod u veliki obračun u HDZ-u?

30.01.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Odluku o raspuštanju Gradskog odbora HDZ-a Valpovo gotovo svi protukandidati Jadranke Kosor iščitavaju kao pritisak uoči unutarstranačkih izbora. Ivić optužbe demantira i kao glavni razlog raspuštanja odbora navodi oportunizam dosadašnjeg šefa HDZ-a Valpovo Joze Piškorjanca koji istovremeno od Jadranke Kosor traži ukidanje odluke o raspuštanju i za sve okrivljuje Ivićevu 'diktaturu'

Tomislav Ivić, kao bivši ministar branitelja i osoba bliska Jadranki Kosor, 28. siječnja predložio je na Županijskom odboru HDZ-a Osječko-baranjske županije raspuštanje Gradskog odbora HDZ-a Valpovo na čelu s Jozom Piškorjancem. Županijski odbor je to prihvatio, navodno uz žestoku raspravu na rubu fizičkog obračuna.

U priopćenju javnosti naveli su da su razlog raspuštanja valpovačkog HDZ-a (čiji je član i Tomislav Ivić) 'trajno narušeni međuljudski odnosi i pisane ostavke šestorice istaknutih članova'.

Kako je u odboru valpovačkog HDZ-a sjedio 21 član, ostavke šest osoba nisu dovoljne za raspuštanje odbora - barem ako se pita predsjednika odbora Jozu Piškorjanca. On tvrdi da je rezultat raspuštanja odbora Ivićeva 'diktatura u predstojećem izbornom procesu'.

Ivić za tportal objašnjava da raspuštanje odbora 'nema veze s unutarstranačkim izborima i kandidaturama za šefa HDZ-a' te da je Županijski odbor donio 'legitimnu odluku zbog trajno narušenih odnosa HDZ-ovaca u Valpovu'. 'To je problem koji traje već nekoliko mjeseci, a nije riješen zbog parlamentarnih izbora. Ova odluka je na tragu nastojanja da lokalne stranačke organizacije dobiju autonomiju u donošenju odluka', rekao je Tomislav Ivić

Kada ga se pita da pojasni na što točno misli kada kaže da su u valpovačkom HDZ-u narušeni međuljudski odnosi, Ivić kaže da je predsjednik Gradskog odbora Piškorjanac oduvijek 'svoje privatne odnose stavljao ispred stranačkih što je dovelo do podijele stranačkoga tijela'. 'Jedan od glavnih razloga su njegove bolesne ambicije!' kaže Ivić i naglašava da mu se uz sve to nije sviđao njegov način funkcioniranja i vođenja politike u Valpovu.

Piškorjanac u razgovoru za tportal objašnjava svoju stranu priče: 'Ivićev interes je ukloniti ljude koji ne žele raditi prema njegovoj diktaturi u ovom izbornom procesu. Pa 11. veljače počinju redovni izbori, zašto je sada raspuštao odbor? Ako je tako veliki demokrat, onda neka se kandidira na gradskim izborima. Sada će samo njegov povjerenik Goran Ivanović kontrolirati izbore, umjesto devetnaestorice', kaže Piškojanac i ističe da mu je 11 osoba iz raspuštenog Gradskog odbora dalo podršku.

'Član sam Gradskog odbora već 22 godine i ne znam o kojim to ambicijama Ivić govori. Nisam ja bio ministar ni saborski zastupnik, nego on', rekao je Piškorjanac.

Poslao je i žalbu Predsjedništvu HDZ-a od kojeg traži da se odluka Županijskog odbora poništi. U žalbi ističu da su članovi valpovačkog HDZ-a dvadeset godina 'na prvoj crti političke borbe na svim izborima' te da se u posljednje tri godine u njihov ogranak učlanilo čak 1.000 ljudi. 'Svih ovih godina vladala je samo radna atmosfera te izričito naglašavamo da u ovom Gradskom odboru nikada nije bilo ni u najmanjoj mjeri narušenih međuljudskih odnosa, a pogotovo ne na relaciji predsjednik Piškorjanac i članovi odbora', ističe se u žalbi.

Jedini sukob je, piše 11 potpisnika žalbe iz odbora, bio na posljednje dvije sjednice na relaciji Piškorjanec - Ivić: 'Ivić je brutalno napao Piškorjanca  te iznosio određene činjenice koje su ukazivale na određeni osobni sukob na relaciji Ivić - Piškorjanac te su se ovi napadi pokušali prenijeti i na promišljanje članova odbora, a što nije postignuto. Nitko nije podržao napade na Piškorjanca, već je napad ličio na jednostrani monolog gospodina Ivića', piše u žalbi u kojoj se moli da se poništi odluka koja se temelji na osobno sukobu.

Žalbu, uz Piškorjanca, potpisuje jedanaest osoba koji daju podršku Piškorjancu. Inače, iz razgovora s nekim upućenim građanima Valpova doznajemo da sukob Piškorjanca i Ivića traje već jako dugo. Ivić se karakterizira kao diktator u srodstvu s gradonačelnikom Valpova Leonom Žuljem. Za Piškorjaca se priča da se godinama pokušava uvaliti u Sabor ,zbog čega je dolazio u česte obračune s Ivićem.

Iz središnjice HDZ-a od predsjednice stranke Jadranke Kosor nismo uspjeli dobiti reakciju na događanja u Valpovu.