interes hrvatske u ini

Maras oštro o 'mađarskom dečku' Ćoriću; nije poštedio 'novu nadu HDZ-a' Vanđelića

12.11.2020 u 17:00

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras izjavio je u četvrtak ispred zgrade Ine, kako je on siguran da Vlada i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ne rade u interesu Hrvatske nego nekoga drugoga, ustvrdivši da predsjednik Nadzornog odbora Ine Vanđelić na to ne reagira

Ministra gospodarstva i održivog razvoda Ćorića, Maras je nazvao - "mađarski dečko".

"'Mađarski dečko' Tomislav Ćorić očito ne vidi ništa sporno u tome da izvozi hrvatsku sirovinu, a onda možda čak i uvozi hrvatsku sirovinu i derivira je ovdje i prodaje skuplje derivate građanima Hrvatske, od čega vrhnje beru Mađari", ustvrdio je Maras na konferenciji za novinare ispred zgrade Ine u Novom Zagrebu.

Dodao je kako ga "zanima zbog čega i nova nada HDZ-a (Damir) Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora Ine, također nema ništa posebno reći o tome".

S obzirom da je Damira Vanđelića Vlada RH postavila za predsjednika Fonda za obnovu koji će voditi financije i određene projekte u Gradu Zagrebu, predsjednik zagrebačkog SDP-a kaže da je 'zbog toga zabrinut'.

"Hoće li gospodin Vanđelić kao što u Ini radi u interesu Mađara, isto tako raditi u Gradu Zagrebu u interesu (gradonačelnika) Bandića, a ne građana Zagreba", dodao je Maras.

"Zbog čega Nadzorni odbor i predsjednik Nadzornog odbora gospodin Vanđelić i 'mađarski dečko' Ćorić dopuštaju da hrvatsku sirovinu izvozimo van i onda derivate skupe uvozimo u Hrvatsku. A čak postoji mogućnost", smatra Maras, "da i hrvatsku sirovinu, nakon što smo je izvezli, skuplje uvozimo u Hrvatsku i nakon toga deriviramo u rafinerijama, odnosno ovoj koja je još ostala, s obzirom da se rafinerija u Sisku zatvorila".

Rekao je da je konkretno u ovom slučaju siguran da hrvatska Vlada i ministar Ćorić "radi u interesu, ne hrvatskih građana i Hrvatske, nego nekoga drugoga. (...) Zanima me zbog čega gospodin Vanđelić uopće na to ne reagira, i kao predsjednik Nadzornog odbora verificira sve te poslove", izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Maras je naveo i kako Ina - industrija nafte, najveća hrvatska kompanija, bilježi vrlo slabe rezultate tijekom ove godine.

"Zabrinjava kada gledate zatvaranje rafinerije u Sisku i situaciju gdje se hrvatska nafta izvozi, a derivati evidentno uvoze: Posebno je zabrinjavajuće da je smanjena obrada hrvatske nafte i derivati iz nje za 85 posto u ovoj godini, dok se s druge strane povećala za 30 posto obrada uvozne nafte", izjavio je Maras.

Upitao je "je li moguće da Hrvatska izvozi sirovinu, u primjerice Mađarsku, a da nakon toga uvozi tu istu sirovinu u Hrvatsku i radi obradu u rafinerijama i derivira tu sirovinu u rafinerijama.

"To bi bilo vrlo interesantno pitanje za gospodu iz Ine s obzirom da je čak za 85 posto odnosno preko 400 kilotona hrvatske sirovine manje derivirano u rafinerijama, a s druge strane je preko 400 tona uvozne sirovine derivirano u našim rafinerijama. Znači, postoji mogućnost da izvozimo sirovinu, u Mađarsku primjerice, a s druge strane da je ponovno uvozimo i onda da je ovdje u rafinerijama obrađujemo, odnosno radimo naftne derivate", ponovio je.

Maras kaže da je za Inu i pitanje - zbog čega i kako je moguće da je izvoz nafte u Mađarsku toliko porastao, a s druge strane da je rezultat koji Ina ostvaruje u ovoj godini, za milijardu i 700, 800 milijuna kuna slabiji nego lani.