ZAJEDNIČKA PLATFORMA

Manjinci uskoro postižu dogovor s HDZ-om?

22.09.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Na pregovore u središnjicu HDZ-a pristigli su svi zastupnici nacionalnih manjina, a očekuje se da bi danas možda moglo doći i do konačnog dogovora o zajedničkoj platformi manjina čije će prihvaćanje biti jedan od uvjeta podrške manjinaca novoj vladi

Da bi danas sve moglo biti završeno, misli zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, koji je zadovoljan pregovorima, a ranije danas za tportal je kazao: 'Što se tiče stavova po pitanju zajedničkog programa, oko toga smo se u svemu usuglasili. Što se tiče pojedinih prijedloga i programa nove vlade, to nismo vidjeli. Jedan dio toga mogu biti i kadrovska rješenja, ali o tome nismo govorili'.

Uvjeren je da bi se po pitanju zajedničke platforme danas mogao postići dogovor, a njegov će prijedlog danas biti taj da postane dio programa nove vlade.

Drugačije je stanje po pitanju posebnih platformi za svaku manjinu. Jankovics, kazao je za tportal, već je imao poseban razgovor s HDZ-om o pravima mađarske nacionalne manjine.

'Naši zahtjevi vezani su uz kulturnu autonomiju i obrazovanje', kazao je Jankovics i objasnio da je riječ o pitanjima koja su već propisana zakonima i bilateralnim sporazumom s Mađarskom, međutim  samo ih treba početi provoditi.

No razgovora o posebnoj platformi očito nije bilo između HDZ-a i zastupnika romske manjine Veljka Kajtazija. 'Osobno sam inzistirao na tome da se raspravlja o posebnom sporazumu, jer ima dosta povezanih stvari iz općeg i posebnog sporazuma. Hrvatska javnost upoznata je s nekim stvarima koje Romi pokušavaju plasirati, a do sada nismo imali prilike', rekao je Kajtazi u razgovoru za televiziju N1.

Kroz posebnu platformu svoje će zahtjeve očito rješavati i SDSS. Prema pisanju Novog lista, SDSS, pozivajući se na Pismo namjere iz 1997. u povodu završetka reintegracije hrvatskog Podunavlja, traži da njihovi ljudi sjede u nekoliko ministarstava. 'Mi ne inzistiramo na tome da netko iz SDSS-a bude potpredsjednik ili ministar. Tražimo sudjelovanje u četiri ministarstva, kako nam to omogućava Pismo namjere, a još i participaciju u resorima ruralnog razvoja i poljoprivrede, što je važno za krajeve u kojima živi srpska nacionalna manjina', poručio je za Novi list šef SDSS-a Vojislav Stanimirović.

SDSS-ov potpredsjednik Milorad Pupovac za tportal kaže da za većinu manjina pregovori o posebnim sporazumima nisu još započeli te da će oni očito biti završeni poslije dogovora o općem sporazumu za sve manjine.

'Tražit ćemo sudjelovanje u Vladi sukladno potrebama srpske zajednice i problemema koje je Vlada dužna rješavati i sukladno dobroj praksi. Pismo namjere je samo jedan od elemenata u cijeloj stvari', kazao je Pupovac vezano uz posebni sporazum za srpsku manjinu.
SDSS će navodno tražiti i da u novoj vladi ne bude sadašnji tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, a isti je stav i zastupnika talijanske nacionalne manjine Furija Radina. 'Dokle god je Plenković odgovoran za sve, ne planiram kadrovirati', kazao je pak za tportal Jankovics.

444852,444693,444564,444478