ZBOGOM ORUŽANE SNAGE

Manje vojnika, manje objekata, manje oružja i manje novca

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 15.03.2012 16:18
  • Objavljeno 15.03.2012 u 16:08
Vojna vježba (11)

Vojna vježba (11)

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacrt Strateškog pregleda obrane (SPO) kojim će se, među ostalim, do 2016. godine smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga RH (OSRH) predstavljen je danas ministru obrane Anti Kotromanoviću u vojarni Kovčanju u blizini Malog Lošinja
Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Nacrt je predstavljen članovima saborskog Odbora za obranu i savjetniku hrvatskog predsjednika za vojna pitanja Zlatku Gareljiću, a predstavit će se i vladi i predsjedniku Republike. Na tom temelju radit će se drugi strateški dokumenti vezani uz obranu Hrvatske i zakoni, a donijet će se i političke odluke vezane uz obranu zemlje.

Po nacrtu SPO-a, unatoč smanjenom obrambenom proračunu, namjerava se zadržati obrambena sposobnost zemlje te saveznika unutar NATO-saveza, hrvatski doprinos međunarodnoj suradnji i potpora civilnim institucijama. Novim strateškim pregledom obrane do 2016. broj pripadnika Oružanih snaga smanjit će se sa 16 tisuća na 15 tisuća.

Dokument predviđa i racionalizaciju broja vojnih objekata te prestanak korištenja zastarjelih oružanih sustava i oružja. Kad je riječ o Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu (HRZ), u borbenoj upotrebi ostat će zrakoplovi MIG 21 do odluke o nabavi novih ili rabljenih zrakoplova ili o mogućem servisiranju tih zrakoplova.

Također će se iz operativne uporabe povući zrakoplov Antonov AN 32 te smanjiti broj školskih zrakoplova tipa 'Pilatus'. U Kopnenoj vojsci organizirat će se dvije gardijske brigade, a do 2020. u uporabi će biti tenkovi tipa M 84 i borbena oklopna vozila M 80. Zastarjeli topničko-raketni sustavi bit će stavljeni u pričuvu ili će ih se otpisati.

Kad je riječ o Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM), SPO namjerava nabaviti dva ophodna broda ponajviše za potrebe obalne straže. Nakon predstavljanja SPO-a ministru obrane, članovima saborskog Odbora za obranu te drugim gostima, Bojna za specijalna djelovanja izvela je manju vježbu i pokazala dio svojeg oružja i opreme.

Nakon vježbe ministar Kotromanović rekao je da o prikazanom može govoriti samo u superlativima. Istaknuo je da je potrebno 'što transparentnije i racionalnije trošiti' novac iz proračuna zbog smanjenih izdvajanja za Oružane snage. Predsjednik saborskog Odbora za obranu Tomislav Ivić rekao je kako u Oružanim snagama nema stranačke podjele, no izrazio je sumnju da se s proračunskim novcem mogu ostvariti sve predložene aktivnosti i zadaće Oružanih snaga.

SPO je danas predstavljen u vojarni Kovčanju u blizini Malog Lošinja, koja je prvi put otvorena za novinare, a ministar obrane Ante Kotromanović rekao je za nju kako je potrebna Hrvatskoj. Naglasio je da se s obzirom na radove unutar kompleksa vojarne očekuju potrebne lokacijske i građevinske dozvole.

Novinari su mogli obići vojarnu Kovčanje koja je, po pisanju nekih medija, građena 'netransparentno i protivno zakonu'.
Zamjenik načelnika Glavnog stožera general Slavko Barić rekao je da se vojarnom, osim Oružanih snaga, koristi i Ministarstvo unutarnjih poslova, da se u njoj zbivaju razne aktivnosti te da je vrijednost radova u njezinu kompleksu oko 20 milijuna kuna. I on je izrazio nadu da će se uskoro za taj objekt izdati sve potrebne lokacijske i građevinske dozvole.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi