VAKULA NAJAVLJUJE

Manje snijega i vjetra, više sunca, magle i minusa

10.12.2014 u 10:10

Bionic
Reading

Sve manje oborina te relativno vjetrovito, pa i hladno, bilo je jučer, a bit će i danas. Pritom će oborine biti još rjeđe, a vjetar slabiji nego jučer pa se poslijepodne i posebice navečer očekuje normalizacija prometa na Jadranu

Sutra će oborine napokon sasvim izostati, ali će jutro u većini krajeva biti zamjetno hladnije od današnjega, piše u Meteokutku glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Djelomice, ponegdje i pretežno sunčano

Sunčanog je vremena već jučer bilo na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a danas će se djelomice razvedriti i u većini kopnene Hrvatske. Stoga će se barem poneki sunčani sat već danas vjerojatno, a sutra gotovo sigurno izmjeriti na svim meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr) pa će prestati dugotrajno razdoblje bez zabilježenog sijanja sunca, u Zagrebu čak treće najdugotrajnije u povijesti mjerenja.

Danas još ponegdje snijeg

Već jučer i noćas je ponegdje u istočnoj Hrvatskoj bilo slabog snijega, motritelj iz Kutjeva dojavio je jutros i  snježni pokrivač od jednog centimetra, a i danas će još ponegdje padati, ponajprije u Posavini. Još češće će ga biti u Bosni i Hercegovini.

Zavižan -8°C, uz vjetar, kao -18!

Zbog zadržavanja oblaka, noćno ohlađivanje nije bilo osobito izraženo, a tomu je pomogao i vjetar koji je miješao prizemni sloj zraka. Sljedećih noći oblaka će diljem Hrvatske biti manje, a vjetar slabiji pa će se temperatura zraka u kopnenom području spuštati ispod nule, ponegdje i ispod -5°C, osobito u gorju.

Na Zavižanu, na oko 1.600 metara nad morem, temperatura zraka već četvrti dan ima negativan predznak. Pritom je današnje jutro, uz najnižih -8°C, sedmo najhladnije ove godine. Niža temperatura bila je samo u razdoblju od 24. do 29. siječnja. Valja dodati da je osjećaj hladnoće još izraženiji, prema nekim procjenama. Čak i oko -18°C, jer je brzina vjetra gotovo stalno oko 40 km/h, na udare i veća.

Stranica Meteoalarm za danas donosi upozorenje na jake vjetrove na sjeveru Jadrana, a za sutra na maglu i poledicu u unutrašnjosti Hrvatske.