ODBIJENA JAMČEVINA OD 20 MILIJUNA KUNA

Mamići stigli u Remetinec - za Dinamo čudna i neutemeljena odluka

05.07.2015 u 19:11

  • +8

Mamići na Sudu

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Bionic
Reading

Nakon što im je određen istražni zatvor, braća Mamić stigla su u Remetinec gdje bi trebali provesti 30 dana. Njihovi odvjetnici iako su, kažu, očekivali ovakav razvoj događaja, najavili su žalbe, a o 'čudnoj sudskoj odluci' oglasio se na svojim internetskim stranicama i Dinamo, koji su braća navodno oštetila za najmanje 117,8 milijuna kuna, a o ostavkama ne razmišljaju. Iz Dinama su poručili da stoje iza Zdravka i Zorana Mamića, a Luka Modrić navodno je potvrdio istražiteljima da je novac išao Zdravku Mamiću

'Radi se o neutemeljenoj i čudnoj odluci jer se Zdravka i Zorana Mamića tereti za djela koja su se dogodila prije više godina pa je zaista bespredmetno razgovarati o bilo kakvom mogućem utjecaju na svjedoke. Ipak, teško je reći da su odluka suda i zahtjev USKOK-a bili iznenađenje', objavio je Dinamo na svojim internetskim stranicama.

Podsjetimo, zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić trebao bi provesti 30 dana u istražnom zatvoru, kao i njegov brat, trener Dinama Zoran Mamić, dok USKOK za to vrijeme kani ispitati 20-ak svjedoka.

Odredila je tako sutkinja istrage Erna Dražančić na zahtjev USKOK-a, koji je braću osumnjičio da su Dinamo oštetili za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Sutkinja Dražančić je odbila prijedlog obrane Mamićevih da se istražni zatvor zamijeni jamčevinom. Oni su, kako doznaje Hina, kao jamstvo nudili obiteljsku kuću čija je vrijednost procijenjena na 20 milijuna kuna.

Upitani razmišljaju li Mamići o ostavkama, odvjetnici su rekli da ne, prenose mediji. 'Zašto bi dali ostavku? Pogotovo Zoran Mamić', kazala je Jadranka Sloković i dodala da njemu nije ni određen pritvor po osnovi opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a Čedo Prodanović je dodao da Zdravko Mamić ne razmišlja o ostavci jer nije kriv. Odvjetnici su prigovorili i o tome da se već donosi rješenje o pritvoru koje anticipira postojanje osnovane sumnje koja se tek treba naknadno utvrditi, a dodali su i da rješenje o provođenju istrage još nisu ni dobili.

Dinamo stoji iza braće Mamić

Nakon što je objavljeno da je određen istražni zatvor za Mamića, glavni direktor kluba Tomislav Svetina prokomentirao je kako u organizacijskom smislu i redovnom poslovanju kluba neće biti promjena: 'Do sada je sve u klubu također bila timska priča, a tako će biti dalje. Potpisnici i odgovorne osobe smo i dalje predsjednik kluba Mirko Barišić, financijski direktor Matej Škegro i ja kao glavni direktor. Na dnevnoj bazi se ništa se ne mijenja i svi će nastaviti raditi svoj posao. Već sutra se okrećemo utakmici i derbiju protiv Hajduka, a vjerujemo da će zbog početka sezone, protivnika i događaja biti dobra posjeta'.

Svetina je istaknuo da ne očekuje poseban pritisak ili nove napade na klub u vremenu koje dolazi, ali i kazao: 'Naravno da nas je ovo sve u klubu, pa tako i mene osobno, pogodilo. Nije ugodno kada po uredu hodaju djelatnici PN USKOK-a, kada se ovakve stvari događaju osobama s kojima svakodnevno radite. To nas je sve pogodilo, ali apsolutno cijeli klub stoji iza Zorana i Zdravka i vjerujem da će se tvrdnje USKOK-a i DORH-a pokazati neutemeljenima'.

Što s Vrbanićem i Pernarom?

U zatvoru u Remetincu Mamići su se pridružili svojim suokrivljenicima - izvršnom direktoru Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i bivšem čelniku Dinama Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru koji je navodno primio mito kako bi pogodovao Mamićima.

Braća su prošlu noć provela u policijskom pritvoru nakon njihova subotnjeg povratka u Hrvatsku i ispitivanja u USKOK-u poslije uhićenja na granici. Njihovi odvjetnici kazali su nakon subotnjeg ispitivanja da su Mamići pred tužiteljima porekli sve što im se stavlja na teret i naglasili da ih USKOK sumnjiči neutemeljeno, maliciozno i s političkim namjerama da ih se eliminira.

Na rješenje iz istrage žalit će se i Vrbanovićev odvjetnik Darko Maržić, naime, Vrbanović je u Remetincu završio kako ne bi utjecao na svjedoke, a on zasad nije nudio jamčevinu. Prvi je, pak, u Remetincu završio Pernar, i to odmah nakon pokretanja istrage u petak. USKOK nije naveo koliki je iznos mita pritom primio navodno korumpirani inspektor ispostave Porezne uprave u Sesvetama, koji je prvookrivljen u ovom slučaju.

Također nije navedeno ni koliki je bio Vrbanovićev 'dio', odnosno, zbog čega je kao direktor Dinama pristao potpisati sporne dokumente, koji su Mamićima navodno omogućili da dođu do klupskog novca i izbjegnu oporezivanje.

Luka Modrić potvrdio istražiteljima da je novac išao Mamiću?

Svoje su iskaze pred istražiteljima već dali Luka Modrić i Dejan Lovren jer su, prema sumnjama USKOK-a, njihovi transferi bili pokriće za ilegalne isplate novca braći Mamić, piše Večernji list pozivajući se na neslužbene izvore.

Zdravka Mamića se sumnjiči da je od 2009. do 2011. nalagao isplate iz Dinama na Modrićev račun, a ukupno se radilo o 81 milijunu kuna. Pokriće za takve isplate bio je aneks ugovora o profesionalnom igranju iz kojeg proizlazi da Modrić ima pravo na 50 posto od budućeg transfera. Taj je aneks ugovora potpisao Mamić iako je, sumnja USKOK, znao da je Modrić već potpisao zapisnik o raskidu ugovora u kojem je naveo da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu. USKOK sumnja da je Modrić po Mamićevim uputama podigao 52 milijuna kuna te ih predavao ili Mamiću, ili članovima njegove obitelji.