PREGAZIO ČOVJEKA

Mamićevu nećaku kazna manja od minimalne

15.10.2009 u 20:08

Bionic
Reading

Mislav Mamić (25), nećak izvršnog dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, nepravomoćno je danas na Općinskom sudu u Sesvetama osuđen na dvije godine zatvora jer je 16. veljače prošle godine u svojem Golfu pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo Vjekoslav Švigir (82)

ZAGREB - Izrečena kazna manja je od zakonskog minimuma jer je za ovakvu nesreću predviđena kazna od tri do deset godina zatvora, a sudac Tomislav Aralica svoju je odluku obrazložio posebno olakotnim okolnostima. Posebno olakotna okolnost u Mamićevom slučaju jest neosuđivanost, piše Jutarnji list.

'Ovo je najblaža kazna koju je sud mogao izreći jer je sud ovlašten, ako postoje posebno olaktone okolnosti, ublažiti kaznu. Okrivljeni do sada nije osuđivan, nego je ovo prvi eksces u dosadašnjem životu', obrazložio je sudac Aralica.

Izricanje kazne ispod zakonskog minimuma predviđeno je Kaznenim zakonom, i to u slučajevima kada zakon to izričito propisuje ili kada sudac ocijeni, ako postoje izražene olakotne okolnosti, da se svrha kažnjavanja može postići i blažom kaznom.

Sudac Aralica nećaku izvršnog dopredsjednika Dinama kaznu je maksimalno ublažio jer se prema Kaznenom zakonu, ako je za određeno djelo predviđena kazna od najmanje tri godine zatvora, ona može smanjiti za najviše jednu godinu. Iako je za Mamića bila dovoljna samo jedna olakotna okolnost, u praksi suci ipak za institutom ublažavanja posežu kada se ih se nakupi malo više.

'Sudac ima pravo ublažiti kaznu, no u pravilu to čini kada postoje barem dvije ili više olakotnih okolnosti poput kajanja, priznanja, držanja pred sudom i neosuđivanosti', kaže odvjetnik Krešimir Škarica koji zastupa obitelj Švigir.

Iako se Mamić branio da za nesreću nisu kriva 1,59 promila alkohola u krvi, već fantomski bijeli Golf zbog kojeg je skrenuo iz svoje trake, sudac je zaključio da njegova obrana nije prihvatljiva.

Postojanje tog bijelog Golfa protezalo se kroz cijelo suđenje, o njemu su različito kazivali svjedoci, a na kraju se radila i rekonstrukcija na mjestu nesreće u Zagrebačkoj ulici u Sesvetama. Dok ga svjedoci iz kamiona, ispred kojeg se navodno nalazio bijeli Golf, nisu vidjeli, svjedok iza njih jasno je uočio da je Golf Mamiću ušao u traku.

'Neki dokazi ukazuju na njegovo postojanje, no postoje i oni koji kažu da ga ipak nije bilo. Ipak, suvozač i vozač iz kamiona kažu da ga nije bilo, a oni su nekoliko desetaka metara prije nesreće bili na semaforu i ispred nije bilo nikoga. Zato se Mamićevo skretanje u desnu traku može logički obrazložiti činjenicom da je bio pijan', zaključio je sudac Aralica.