REZIME ULTRA FESTIVALA

Malo privedenih, problemi sa zahodima i zarađenih 15 milijuna eura

14.07.2014 u 13:45

  • +12

Ultra Europe

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Nakon trodnevnog Ultra Europe festivala u Splitu, na kojemu je ukupno procirkuliralo oko 120 tisuća ljudi, policija i hitne službe izašle su u javnost sa službenim brojkama: i jedni i drugi imali su po dvjestotinjak intervencija, što se s obzirom na broj posjetitelja ne smatra dramatičnom brojkom

'U ova tri dana nismo evidentirali ozbiljnije narušavanje javnog reda i mira, nisu zabilježena ni oštećenja ili uništenja imovine. Ukupno je privedeno 197 osoba, od čega je 118 hrvatskih državljana i 79 stranih. Zbog počinjenja prekršaja vezanih uz zlouporabu droga sankcionirano je 167 osoba', kazali su nam iz splitske policije. Kazneno je pak zbog dilanja droge prijavljeno osam osoba.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj tvrde da je festival osiguravalo tek pedesetak policajaca tijekom dana i stotinjak njih u noćnim satima.

I Hitna pomoć uspjela je obaviti posao: pet vozila danonoćno je dežuralo oko i na stadionu Poljud te u centru grada zabilježivši okruglih 200 intervencija. Na stadionu 130, izvan njega 40, a u samom gradu 30.

Posljednjeg dana splitskog dijela festivala liječnici su pružili pomoć 61 osobi: mahom se radi o pretjeranom konzumiranju alkohola ili droga te ogrebotinama, uganućima ili lomovima ruku i nogu. Jedan mladić slomio je koljeno i morat će na operaciju, a jedan je zbog agresivnosti zadržan na psihijatriji. U tri dana ondje je završilo devet osoba.

Iz splitske Hitne pomoći javno su zahvalili policiji jer je 'odradila odličan posao u sprečavanju prodaje droga' i time im puno pomogla.

Posjetitelji festivala mahom su imali primjedbe na poljudske WC-e koji ionako nisu u zavidnom stanju: čini se da nisu izdržali toliku navalu niti ih je itko od organizatora kontrolirao tijekom vikenda, pa su društvene mreže preplavljene fotografijama s neveselim prizorima. Promašajem se pokazalo i nepostojanje kemijskih sanitarnih čvorova na samom travnjaku stadiona, kao i u najbližim četvrtima Spinut i Skalice. Srećom, u posljednja tri dana na Split se u nekoliko navrata sručila kiša koja je barem malo pomogla.

Gradski komunalci ranom zorom pokušavali su temeljito očistiti prostor stadiona i oko njega te su svakog jutra odvezli između osam i deset tona smeća. Stvari nisu baš najbolje štimale na samom ulazu - predviđeni sustav prolaska kontrole s čipiranom narukvicom nije funkcionirao, pa su zabilježene ogromne gužve, čekanja i nervoza. U toj situaciji sigurno nije pomogla bahatost angažiranih redara. Same narukvice su pak savršeno funkcionirale kada ih je trebalo koristiti za plaćanje poprilično skupog pića na festivalskim šankovima, makar je u najvećoj špici i za to trebalo čekati u redu dva puta po pola sata

Teško je ne primijetiti da je za ovaj događaj gotovo sva radna snaga dovedena mahom iz Zagreba i okolice - od zaštitara, preko gotovo svih radnika na šankovima, do službenog osoblja na raznim štandovima i pultovima. Splitskim ugostiteljima ponuđeno je tek postavljanje kućica izvan stadionskog kruga, na kojima se mahom okupljala domaća populacija, i to uz najam od 12 do 20 tisuća kuna.

Najozbiljnije primjedbe odnosile su se na neadekvatne ulaze u sam stadion: dio ih je bio rezerviran samo za VIP goste, a vrlo problematična odluka bila je pustiti posjetitelje da na travnjak Poljuda prolaze preko sjeverne tribine, kroz troja uska vrata i klimave stepenice. O svim minusima ovogodišnjeg festivala zatražili smo objašnjenje organizatora, a oni su se obećali očitovati tijekom ponedjeljka.

S druge strane, splitske vlasti su i turistički radnici trljaju ruke: prema najkonzervativnijim procjenama, računa se da je u gradu i okolici potaknuta dodatna turistička potrošnja od najmanje 15 milijuna eura. Svi turistički kapaciteti su popunjeni, a gosti Ultra Europea zadržat će se u Splitu i okolici u prosjeku pet dana.

Drugo izdanje najvećeg festivala elektroničke glazbe u regiji danas ima dan odmora, premda će se na splitskim Bačvicama održati još jedan neslužbeni party. U utorak je pak na programu završna večer u Hvaru za strogo ograničenih pet tisuća posjetitelja.

Što organizatori kažu na primjedbe?

Festival Ultra Europe trenutno je najveće događanje u Hrvatskoj, koje je okupilo više od 120.000 posjetitelja tijekom tri dana trajanja festivala u Splitu. Kod takvih masovnih događanja gotovo je nemoguće u potpunosti otkloniti sve poteškoće, a i posjetitelji koji redovito posjećuju festivale znaju da su gužve često neizbježne, posebno prvi dan kad svi moraju zamijeniti ulaznice za festivalske narukvice. Već tijekom ostalih dana se gužve smanjuju jer posjetitelji dolaze u različita vremena i ne moraju se zaustavljati na ulazu, osim tijekom obvezne sigurnosne kontrole. Tako što se osiguranja na ulazu tiče, možemo potvrditi da smo zadovoljni poslom koji su obavile službe jer sigurnost posjetitelja nije ni u jednom trenu bila upitna. No, iako smo u pretprodaji zabilježili odlične rezultate, iznenadio nas je zaista rekordan interes posjetitelja za festival pa smo se morali prilagođavati na licu mjesta i iz tog je razloga dolazilo do razdoblja gužvi. Što se wc-a tiče, mi smo sa strane organizatora osigurali onaj broj sanitarnih jedinica, koji je, u kombinaciji sa stadionskom infrastrukturom trebao biti dostatan za sve posjetitelje festivala, s obzirom na to da se stadionski wc-i koriste i za vrijeme trajanja utakmica koje također okupljaju velik broj ljudi. Nažalost, pokazalo se da je ta infrastruktura nedostatna i jasno na ukazala na to da ćemo morati nastaviti s ulaganjima u lokaciju kako bismo ju doveli od razine standarda na koji su navikli posjetitelji festivala Ultra. Novost ovogodišnjeg izdanja je i beskontaktno plaćanje, i možemo potvrditi kako smo zadovoljni kako je jedna takva novina prošla u praksi, na događanju s više od 120.000 ljudi. Naime, Ultra Europe je jedan od prvih festivala u Hrvatskoj trenutno koji je uveo 100 % beskontaktno plaćanje, a činjenica da smo primili samo 1.5 posto pritužbi na poteškoće s plaćanjem narukvicama daje nam za pravo tvrditi da je inicijativa uspjela. Posjetiteljima već sad obećavamo da ćemo sljedeće godine pripremiti još bolje i veće festivalsko izdanje, a u suradnji s partnerima i lokalnom zajednicom ćemo odmah početi raditi na poboljšanju infrastrukture i festivalske ponude. Drago nam je što je interes za festival Ultra Europe ove godine bio 30 posto veći nego prošle i vjerujemo kako ćemo s pozitivnim trendom rasta nastaviti u sljedeće godine.