Malo cikle, malo bundeve, malo palente ...

Malo cikle, malo bundeve, malo palente ...

18.10.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Malo cikle, malo bundeve, malo palente ...

... i spremili ste divan obrok! A sve po principu jednostavno, jednostavnije, najjednostavnije. Kad u svojim skladištima hrane imate samo ciklu, pola bundeve i palentu - ne očajavajte! Pribavite malo timijana i feta sira i napravite brzinski brunch, ručak, večeru. Još mi je ljetos majka predložila svoj recept za jednostavan, a nadasve hranjiv ručak. Glavnu ulogu je odigrala prvo skuhana pa onda i zapečena palenta. Recept ne želim otkrivati, jer mu je prošla sezona.


Ciklaa i bundevaaa zaljubljeni paar ...


... koji se savršeno sljubljuje s palentom i ...


... feta sirom!

Sada objavljujem samo recepte sa sezonskim namirnicama. S naglaskom na neke koje volim. Pa mi recepti izgledaju nadasve zanimljivo; bundeva, šljive, bundeva, šljive, ali to je tako kad si još uvijek dijete, bez obzira na godine, pa se fasciniraš/fiksiraš na mirise, okuse koji izazivaju, uvijek iznova, valove sreće i blagostanja ;).

Elem, recept je dakle jednostavan, namirnice svježe, sezonske i superukusne pa ih ne treba previše tretirati, vani je sunčana, blistava jesen ... i sve je u redu i sve je uz naas (cit. Jinx)!

za 4 osobe

2 srednje velike cikle
1 omanja muškatna bundeva
malo feta sira
250 g palente
papar/piment
krupna sol
maslinovo ulje
timijan
aceto balsamico

Zagrijte pećnicu na 200 C.

Ogulite ciklu i bundevu i narežite ih na kockice. Ubacite ih u vatrostalnu posudu, posolite, popaprite, prelijte maslinovim uljem, poškropite aceto balsamicom i dodajte par grančica svježeg timijana. Stavite u pećnicu i pustite da se peče
cca. 30 minuta
. Provjeravajte povremeno kakvo je stanje s ciklom koja se sporije peče od bundeve.


Ovako cikla i bundeva i timijan izgledaju prije pečenja

U međuvremenu skuhajte palentu u kipućoj vodi u koju ste prethodno dodali sol i maslinovo ulje. Pustite je da se ohladi i skupi. Kad se to dogodi, prebacite je u kalup za pite ili kakav drugi kalup po kojemu ćete je ravnomjerno raspodijeliti.


Uzmite modl/čašicu i napravite par manjih

palentnih otočića ...


... koje potom složite u vatrostalnu posudu ...


... popaprite i prelijte maslinovim uljem

Kad su cikla i bundeva pečene, izvadite ih iz pećnice i ubacite otočiće palente.
Ako na pećnici imate funkciju sa zubićima, koja zapravo znači; zapeci! onda je uključite i pustite da se palenta - zapeče.

Kad je sve gotovo servirajte ovo divno jelce na tanjuru na sljedeći način;
stavite palentu, preko nje prebacite malo cikle i bundeve, feta sir razmrvite prstima i posipajte po vrhu. Posolite i popaprite po želji i dodajte maslinovo ulje za kraj.


Obrok prikladan za vegane, vegetarijance, mesojede, biljojede i svejede ?!?! U slast! :)