SANADER:

'Malo ćemo još razmotriti Rehnov prijedlog'

30.03.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader nisu u ponedjeljak u Zagrebu otkrili hoće li Hrvatska prihvatiti ili odbiti najnoviji prijedlog EU-a za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, istaknuvši da se prijedlog još razmatra i da Hrvatska ostaje na prijašnjim stajalištima

'Inzistiramo na razdvajanju pregovora od graničnog pitanja i rješavanju graničnog pitanja pred Međunarodnim sudom pravde', rekao je Sanader nakon sastanka Državnog odbora za NATO. 'Malo ćemo još razmotriti prijedlog. Moramo čuti što to predlaže povjerenik Rehn. On je iznio neke nove aspekte, ali oni bitno ne mijenjaju karakter same stvari', dodao je premijer. Ponovio je da Hrvatska ustraje, za što ima 'široku potporu međunarodne zajednice', da se granično pitanje ne može miješati s pristupnim pregovorima.

Ollie Rehn prošloga je petka u Češkoj kazao da do ponedjeljka navečer očekuje odgovore Hrvatske i Slovenije na novi prijedlog rješenja graničnog spora. 'Slovenija je s istim otvorenim pitanjem ušla u NATO i EU. Ako Europa želi graditi svoju budućnost i integracije na jednakim standardima, a želi, onda se ne može Slovenija tretirati na jedan način, a Hrvatska na drugi', rekao je Sanader. Dodao je da službeni Zagreb od Bruxellesa traži isti odnos kakav je Slovenija imala kad je 2004. ušla u Uniju.

Premijer nije izravno odgovorio na upit bi li hrvatsko 'da' značilo zaključenje pregovora do kraja ove godine i ulazak i EU, a 'ne' suprotno tomu, nego je rekao da Hrvatska želi u EU, ali da taj cilj neće postići teritorijalnim ustupcima. 'Hrvatska će ući u EU, ali ne tako da daje svoj teritorij. Hoće li to biti koji mjesec prije ili poslije, to je u ovome trenutku teško reći', rekao je Sanader.

S njim se slaže i predsjednik Mesić koji je rekao da je Hrvatska država vladavine prava u kojoj nema selektivne primjene zakona. 'To tražimo i u međudržavnim odnosima: da vrijedi vladavina međunarodnog prava. Hrvatska će se toga držati, a o svemu drugome možemo razgovarati', istaknuo je predsjednik Mesić.