Mali vodič kroz Pariz!

Mali vodič kroz Pariz!

04.05.2012 u 09:48

Bionic
Reading

Kad sve zbrojim i oduzmem moj treći posjet gradu ljubavi, svjetla, umjetnosti i inih drugih lijepih stvari rezultirao je onom isklešeiziranom, ali istinitom: C'est la vie! Život je to itekakav, no skup k'o sv. Petra kajgana.

Iako nisam bila u Parizu radi shoppinga (doduše kupila sam si samo jednu košulju u trenutku kad sam morala razmijeniti krupnu eursku novčanicu koju nitko nije htio uzeti osim jedno poznatog high street dućana koji ne želim reklamirati) mislim da ću se jedno izvjesno vrijeme financijski oporavljati. No, ako stavim na vagu sve što sam vidjela i doživjela tih pet dana vrijedilo je svakog potrošenog eura i muskul fibera koji još uvijek osjećam.

U današnjem ću vam postu, u kratkim crtama, sažeti veliku većinu, ali u danima koji slijede posebno ću objavljivati neke stvari koje su me se toliko dojmile da ću im pokloniti po cijeli post. Tako da slobodno očekujte Paris overdose.


Jedna od najljepših šetnji bila je ona u Seinu koja je, čim sunce malo grane, dnevni boravak tisućama Parižana i njihovih gostiju, a pogled prema Notre Damu je uistinu neopisiv.



Šetnja Saint Germainom i posjet Shakespeare & company knjižnici i antikvarijatu u kojima su 20-tih godina vrijeme provodili Ezra Pound, Ernest Hemingway, James Joyce i mnogi drugi.



Predivan Jardín de Luxemburg i pogled na Panteón..


..Bastille..

..Palais Royal..




O dobroj kavi u Parizu možete samo sanjati, no zato vam gastro ponuda može izmamiti i zadnji eur iz džepa. Overdozirala sam se sa sirevima, baquettima, makaronima, falaflima i drugim slasnim delikatesama, a najukusnija meza bila je ona u Jardín de las Tullerías, predivnom parku koji se nalazi tik do Louvra. Društvo su mi pravile patke, vrane i moj dragi prijatelj Ivan koji se nalazi iza Nokia Lumia kamere, no budete li strpljivi do kraja, pokazat ću vam ga kako bog zapovijeda (jer nije za bacit..štoviše).


Pogled na desno krilo Louvrea..ovisno s koje strane gledate.. :)

Le Deux magots poznata je pariška kavana u kojoj su se okupljali mnogi pisci, pjesnici i umjetnici kao što su Paul Velaine, Elsa Triolet, André Gide, Jean Giraudoux, Picasso, Léger, Prévert, Hemingway, Sartre, Simone de Beauvoir i drugi. Danas je to samo turistička atrakcija u kojoj kavu plaćate duplo. Jednu za Hamingwaya ili Sartra, a drugu za sebe. :)

..najpoznatiji pariški mlin; Moulin Rouge..

..na putu prema 18om arrondissementu gdje se nalazi Montmartre, inače uz Tour Eiffel najposječenija turistička točka u Parizu, Ivan mi je pojasnio da se izgovara Monmart, a ne MonmartR..





..bista Yolande Gigliotti, egipatske pjevačice i glumice, poznatije kao Dalida..

..presladak vinograd u srcu Montmartra..


Jedna od stvari koja me fascinirala u Parizu je street art.








..a o muzejima i izložbama kojima Pariz obiluje suvišno je i pričati. Ovo je trg ispred centra Pompidou, muzeja moderne umjetnosti.

Vidjeli smo retrospektivu velikog Helmut Newtona u Grand Palaisu..


..Lois Vuittona i Marc Jacobsa u Louvru..

..Tim Burtona u La Cinémathèque française.

Pariz je jedna od najboljih i najskupljih svjetskih metropola kad je u pitanju shopping. S obzirom na svoj trenutačni studentski status, i pariške butike sam, baš poput muzeja, doživjela kao izložbene prostore; gledaj, al' ne diraj!



U jednom od bezbroj SHS-ova u Maraisu, u kojem sam inače spavala, naišla sam na dres hrvatske reprezentacije. :)




U neposrednoj blizini 'našeg' stančića smještena je La Perla. Vjerujem da se svi dobro sjećate Gallianovog antisemitskog ispada. E pa to se događalo upravo za stolom za kojem sjedimo moj dragi prijatelj Ivan i moja malenkost.

Za pravi dojam Pariza pogledajte i poslušajte filmić..jer bez francuskog nije to to.

U sljedećem postu dočarat ću vam malo pariškog noćnog života i must see klub ukoliko vas put odvede u ovu svjetsku metropolu. Riječ je o Silenciu; klubu koji je nedavno otvorio David Lynch, jedan od mojih omiljenih filmskih redatelja.

Do tada, uživajte u lijepim danima!

p.