UKIDANJE TRADICIJE

Mali ribari masovno ostaju bez dozvola

20.01.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Od 1. ožujka ribu za vlastitu prehranu i popunjavanje kućnog budžeta smjet će loviti samo oni s navršenih 60 godina i ako im osobni dohodak nije iznad 50 posto proračunske osnovice. Ostali mogu u ribolov jedino kao sportski ili rekreativni ribolovci

Mali ribari koji ovih dana pokušavaju produljiti dozvole u pravilu bivaju neugodno iznenađeni saznanjem da se od konca veljače više neće moći baviti tom vrstom ribolova, barem većina njih, jer ne ispunjavaju propisane kriterije, piše Novi list

Zbog usklađivanja hrvatskih propisa o ribarstvu s europskima, kategorija malog ribolova bit će u potpunosti izbrisana, a tisuće malih ribara s otoka i priobalja koji su dosad mrežama i drugim alatima dnevno smjeli loviti do pet kilograma ribe, za vlastitu prehranu i popunjavanje kućnog budžeta, od 1. ožujka u ribolov će smjeti jedino kao sportski ili rekreativni ribolovci.

Nove odredbe znače praktično ukidanje malog ribolova zbog svoje restriktivnosti, pa se procjenjuje da će od oko tri i pol tisuće malih ribara na području, primjerice, Primorsko-goranske županije, svega nekoliko stotina zadržati pravo na obavljanje malog obalnog ribolova.

Time će zasigurno nestati dio tradicije priobalja i otoka, iako valja priznati da se, baš kao i sportski ribolov, mali ribolov često zlorabio i koristio kao krinka za komercijalni izlov ribe.

Više pročitajte OVDJE