PAD S DUBROVAČKE TVRĐAVE

Maleni Rus i dalje kritično

26.06.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Petogodišnji Rus koji je u srijedu pao s dubrovačke Tvrđave Lovrijenac u komi je te mu život visi o koncu

Nakon što je u srijedu navečer u komatoznom stanju helikopterom prevezen u KBC Split, podvrgnut je kompliciranom operativnom zahvatu na glavi i bedrenoj kosti, no pri padu je pretrpio niz fraktura lubanje i izljeva krvi u mozak, piše Jutarnji list.

U trenutku nesreće s djetetom je bio njegov otac, a neslužbeno doznajemo da je tada u tvrđavi Lovrijenac bilo dvadesetak posjetitelja koji su ostali šokirani užasnim prizorom dječakova pada.

'Ovo je užasna tragedija i ne može je nimalo ublažiti činjenica da se ovako nešto nikad prije nije dogodilo, iako godišnje preko zidina prijeđe i na Lovrijenac se popne između 600 i 800 tisuća posjetitelja.

Istina je da je Lovrijenac građevina povećanog rizika, baš kao i cijele dubrovačke zidine, zbog čega je na ulaznicama istaknuto upozorenje na više stranih jezika. Posjetitelji se upozoravaju da u obilazak tih znamenitosti idu na vlastitu odgovornost.

Na ulaznicama također jasno stoji da Društvo prijatelja dubrovačke starine neće snositi nikakvu odgovornost u slučaju nesreće. Iako, vjerujte, u ovakvim trenucima to je svima nama, ljudski, slaba utjeha', kaže predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, odvjetnik Denis Orlić.

On je s potpredsjednikom Nikom Kapetanićem obišao mjesto tragedije te su razgovarali o eventualnim mjerama dodatnog opreza iako je zapravo na zdanjima kakve su dubrovačke zidine i tvrđave nemoguće napraviti mjere zaštite koje će sasvim isključiti rizike od ovakvih tragedija.