Male pite od karamela i čokolade

Male pite od karamela i čokolade

27.01.2010 u 11:09

Bionic
Reading

Iznenađenje u obliku karamela, skrivenog ispod čokoladne kreme, ono je što čini ove pite zaista neodoljivim. Nemojte zaboraviti par zrna krupne soli na kraju, jer će dati slatkom karamelu sasvim drugu dimenziju

SASTOJCI:

(za oko 24 pite)
Za tijesto:
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
1 žumanjak
180 g glatkog brašna
30 g kakaa u prahu

Za karamel:
100 ml vode
400 g šećera
125 g maslaca u komadićima
125 ml slatkog vrhnja
2 žlice milerama

Za čokoladnu kremu:
125 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade (70 posto kakao mase)

PRIPREMA:

Priprema tijesta:
Mikserom tucite omekšali maslac i šećer u prahu, toliko da se šećer umiješa. Dodajte žumanjak, a zatim brašno pomiješano s kakaom te promiješajte da dobijete tijesto. Oblikujte ga u disk i zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da se stisne u hladnjaku najmanje dva sata.
Zagrijte pećnicu na 165º C.
Pripremite male kalupe za pite, promjera deset centimetara ili manje. Vrlo tanko (oko tri milimetra) razvaljajte tijesto između dva masna papira ili dva komada prozirne folije. Stavite tijesto nakratko u frizer ili hladnjak da se opet malo stvrdne, a zatim okruglim rezačem, malo većim od promjera kalupa, izrežite krugove i obložite kalupe. Višak tijesta na rubovima odrežite nožem, a na dnu ga malo izbodite da se previše ne napuhne kod pečenja. Pecite tijesto 10-12 minuta, dok nije sasvim suho na dodir i ne dobije laganu boju. Prije vađenja iz kalupa pustite da se ohladi.

Priprema karamela:
U posudu s debelim dnom stavite šećer sa 100 ml vode i na vrlo laganoj vatri pustite da se šećer sasvim rastopi. Pojačajte vatru i kuhajte ga dok ne dobijete zlatno smeđi karamel. Vrlo oprezno dodajte maslac (karamel će početi snažno ključati), a zatim i vrhnje. Prodrmajte posudu da se karamel, maslac i vrhnje umiješaju te držite na vatri toliko da se rastopi karamel koji se stvrdnuo. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite po žlicu te smjese u pečeno i ohlađeno tijesto. Držite na hladnom mjestu (ali ne u hladnjaku).

Priprema čokoladne kreme:
Izlomite u posudi čokoladu na komadiće. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte ga preko čokolade. Promiješajte dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Pustite da se malo ohladi i kremom napunite pite s karamelom do vrha. Po volji možete na vrh dodati par zrna fine krupne morske soli.