Magadenovac kraj Donjega Miholjca

Mala slavonska općina uhvatila se u koštac s iseljavanjem: poklanjaju 30.000 kuna za kupnju kuće

05.02.2018 u 09:58

Bionic
Reading

Slavonska općina Magadenovac kraj Donjega Miholjca odlučila je stati na kraj iseljavanju mladih obitelji. Svakoj od njih koja se odluči za kupnju napuštene kuće na području ove općine poklanja 30.000 bespovratnih kuna i pomoć kod imovinsko-pravnih pitanja

U općini je trenutačno prazno i napušteno oko stotinu kuća, a njihova prosječna cijena na tržištu je oko 10.000 eura, piše Dnevnik.hr.

Općinari su ih odlučili naseliti i to mladim obiteljima bez vlastitog krova nad glavom, a kako kažu, dobrodošli su i stanovnici drugih općina. Sve to čine s jednim ciljem, kako bi zaustavili izumiranje sela.

'Mi smo izdvojili, planirali za proračun, 150.000 kuna za ovu godinu, time bi pokrili negdje četiri do pet obitelji, kad se to malo uhoda, onda ćemo dalje vidjeti', govori Stjepan Živković, načelnik općine Magadenovac, piše Dnevnik.hr.

Svakoj obitelji koja se odluči na kupnju, ovdje će pomoći s 30.000 bespovratnih kuna.

Općina Magadenovac obuhvaća šest sela, imaju svoju ambulantu, ljekarnu, dječji vrtić, školu i dvoranu. Svako novorođenče ovdje se podupire i s 2000 kuna, osnovnoškolci dobivaju besplatne udžbenike, a pomaže se i srednjoškolcima te studentima.

  • +2
Iseljavanje Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Vrtić sufinanciramo s 1100 kuna, roditelji plaćaju oko 400 kuna za cjelodnevni boravak, onda što se tiče srednjoškolaca, oni koriste mjere besplatnog prijevoza', nabraja načelnik Živković.

Najnovije poticajne mjere kako bi se zaustavili iseljavanje, pozdravljaju i mještani:

'To je super, mislim da će nam puno pomoći, pogotovo mladim obiteljima da ostanu ovdje', kaže Anamarija Plužarić iz Magadenovca.