spor oko imena

Makedonski premijer Zaev ponudio maslinovu grančicu protivnicima

15.10.2018 u 17:52

Bionic
Reading

Makedonski premijer Zoran Zaev ponudio je u ponedjeljak maslinovu grančicu nacionalističkoj opoziciji na početku ključne debate na kojoj se raspravlja o prijedlogu imena države

Zaev je pozvao protivnike da okončaju podjele, podupru plan preimenovanja države u Sjevernu Makedoniju i otvore vrata članstvu u NATO-u i pristupanju EU.

'Došlo je vrijeme da kažemo 'stop' podjelama, ovdje je prilika za oprost', rekao je Zaev makedonskim zakonodavcima, referirajući se na napad u parlamentu u travnju 2017., kada su ga ozlijedili nacionalisti u pokušaju da ga spriječe u preuzimanju vlasti.

'Istinski ujedinjeni glas' Makedonije je onaj koji 'vodi Makedoniju u euroatlansku obitelj', kazao je.

Nekoliko dužnosnika opozicijske stranke VMRO optuženo je zbog incidenta u parlamentu, dok druge iz te stranke, koja je zemljom vladala više od desetljeća, očekuju suđenja zbog korupcije.

'Dopustite nam da oprostimo i da se pomirimo', rekao je Zaev te dodao kako je spreman preuzeti 'političku odgovornost za taj korak'.

Zaev nije izravno kazao uključuje li to amnestiju za navodne prekršaje za koju bi zauzvrat dobio potporu za sporazum s Grčkom o promjeni imena zemlje. Lokalni mediji spekuliraju o mogućem političkom dogovoru.

Parlament je počeo raspravljati o izmjenama ustava kojima bi se promjenio naziv države u Republika Sjeverna Makedonija, čime bi se okončao dugotrajni diplomatski prijepor s Grčkom.

Kako bi samo započeo proces promjene ustava, Zaev treba dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 svih glasova u parlamentu. Ostaje nejasno može li vladajuća koalicija prikupiti potrebnih oporbenih 10 glasova, kako bi se pokrenuo proces promjene.

  • +7
Potpisan ugovor između Grčke i Makedonije o promjeni imena u Sjeverna Makedonija Izvor: Cropix / Autor: Maja Zlatevska / CROPIX

Ukoliko parlament pristane na raspravu, i dalje je potrebna podrška dvotrećinske većine za potvrdu izmjena ustava.

Rasprava može potrajati do deset dana, a može biti skraćena ukoliko oporba napusti parlament. U tom će slučaju Zaev, bez mogućnosti da prikupi većinu, trebati sazvati prijevremene izbore.

Protivnici promjene imena organizirali su prosvjed ispred parlamenta uoči sjednice, a okupilo se tek nekoliko desetaka osoba pod motom 'Čuvari Imena'.

Zaev i njegov grčki kolega Cipras dogovorili su se u lipnju da će Makedonija promijeniti svoje ime u Republiku Sjevernu Makedoniju.

Zauzvrat je Atena, koja ime Makedonija i njezino povijesno nasljeđe veže uz svoju sjevernu regiju, obećala deblokirati pristup Skopja članstvu u NATO-u i na dugoročnom planu članstvo u Europskoj uniji. Nakon što Skopje osigura ustavne izmjene, Grčka bi trebala započeti ostvarivati dogovoreno.

Ostaje upitno može li Cipras ispuniti dogovor, s obzirom na to da se suočava sa žestokim otporima koji uključuju i njegove koalicijske partnere.