POD INOZEMNIM PRITISKOM

Makedonski predsjednik povukao sva kontroverzna pomilovanja

07.06.2016 u 07:58

Bionic
Reading

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov opozvao je u ponedjeljak pomilovanje 34 službenika, sudionika u skandalu prisluškivanja koji je pokrenuo političke nemire u Makedoniji, čime je ispunio zahtjeve oporbe, Europske unije i SAD-a

Makedonske političke stranke prošle su se godine posredovanjem Europske unije dogovorile oko održavanja prijevremenih izbora, te da će posebni tužitelj istražiti optužbe da su bivši premijer Nikola Gruevski i njegovi saveznici odobrili prisluškivanje više od 20 tisuća ljudi.

Ivanov je u travnju donio odluku o pomilovanju 56 optuženika uključenih u taj skandal koji je izazvao prosvjede diljem države i otkazivanje izbora koji su se trebali održati 5. lipnja.

Parlament Makedonije, koja je kandidat za ulazak u EU, prošlog je mjeseca pod međunarodnim pritiskom donio zakon koji je Ivanovu omogućio da povuče svoju odluku o pomilovanju 22 političara, donesenu 27. svibnja.

Nije poznato pripadaju li toj skupini i Gruevski, predsjednik vodeće stranke, te Zoran Zaev, najistaknutija ličnost opozicije.

No Ivanov je u ponedjeljak u kratkom priopćenju rekao kako je opozvao pomilovanje još 34 osobe.

"U zadnjih deset dana svjedoci smo različitih interpretacija odluke o pomilovanju... te sam zbog toga odlučio poništiti preostale odluke", priopćio je Ivanov.

Prošlog tjedna makedonski parlament započeo je proceduru opoziva Ivanova kojeg su zatražile oporbene stranke. Ova inicijativa teško će uspjeti pošto oporba ne može osigurati većinu od dvije trećine zastupnika koliko im je po zakonu potrebno.