MINISTAR KOTROMANOVIĆ

'Makedoniji je mjesto u NATO-u'

13.06.2013 u 12:51

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović nalazi se u trodnevnom službenom posjetu Makedoniji tijekom kojega se susreo sa svojim kolegom Talatom Xhaferijem i makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, priopćio je MORH

Na sastancima se razgovaralo o bilateralnoj obrambenoj suradnji, situaciji u regiji i regionalnim obrambenim inicijativama, zajedničkom razvoju obrambenih sposobnosti i suradnji na području modernizacije oružanih snaga, a bilo je i riječi o perspektivama NATO operacije ISAF, u kojoj Makedonci sudjeluju u sklopu hrvatskog kontingenta.

'Makedoniji je mjesto u NATO savezu', bila je poruka koju je hrvatski ministar uputio makedonskim kolegama, naglasivši pritom zadovoljstvo suradnjom s makedonskom stranom u operaciji ISAF u okviru škole vojne policije u Kabulu, kao i mogućnost zajedničkog djelovanja u Afganistanu i nakon 2014. godine.

Jedna od tema razgovora u okviru obrambene bilateralne suradnje bila je zajedničko sudjelovanje u projektu BRAAD (Balkan Regional Approach), koja se provodi u okviru NATO inicijative pametne obrane (Smart Defence). Obje strane suglasne su da bi uspješna provedba ovog projekta predstavljala nastavak projektno orijentirane suradnje država članica Američko-jadranske povelje te dodatni doprinos cijeloj regiji u izgradnji potrebnih sposobnosti protuzračne obrane. Pritom je izražena nada kako će multilateralni sporazum između zemalja članica Povelje biti potpisan u što skorijoj budućnosti.

Tijekom razgovora posebnu važnost obje su strane dale unapređenju vojno tehničke suradnje, kao jednom od potencijalno važnijih vidova bilateralne obrambene suradnje. Pritom je naglašena potreba snažnije suradnje vojnih industrija obiju zemalja. Zaključeno je kako je modernizacija oružanih snaga idealna platforma za realizaciju takvog oblika suradnje, navodi MORH.