BANJA LUKA

Majka ubijenog Davida Dragičevića: Ovo je policijska država i republika jednog čovjeka

25.12.2018 u 18:28

Bionic
Reading

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, rekla je da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske ranije danas u njenoj kući tražili oružje i da ga nisu pronašli

Radanović je za N1 rekla da su njena djeca tijekom pretresa boravila u kući, a da istovremeno njoj nije bio dozvoljen ulazak.

'U kući su ostala djeca, policajci su došli u pola 9, a djecu su pustili iz kuće u pola 12. Osim toga, moj mlađi sin je državljanin Hrvatske. Nisu imali nalog, meni nisu dali da uđem, a djeci nisu dali da izađu na polje. Tražili su oružje, potpisala sam da ništa nije nađeno, otišli su', kazala je majka ubijenog Davida Dragičevića.

Poručila je da je 'ovo prešlo sve granice'.

Ovo je postala policijska država i republika jednog čovjeka. Ja mislim da je ovo privatna republika, vjerojatno je i Federacija ista. Dali su sebi za pravo da tuku svoj narod, oni žive od ovog naroda', potcrtala je ona.

Banjalučani su se u 18 sati počeli okupljati u parku Petar Kočić, u blizini Trga Krajine s kojega su danas službenici specijalne jedinice MUP-a RS-a potjerali te maknuli improvizirani spomenik ubijenom Davidu Dragičeviću. Policija je 200-tinjak okupljenih također rastjerala pa su odustali od prosvjeda te se dio njih uputio prema Hramu Hrista Spasitelja. Pridružili su im se Branislav Borenović, predsjednik PDP-a i Vukota Govedarica, predsjednik SDS.

Traže da se pusti Davor Dragičević, čiji je odvjetnik Ifet Feraget rekao kako ima informacije da će Okružno tužilaštvo zatražiti pritvor u trajanju od 30 dana, javlja Klix.

Tijekom dana bilo je više incidenata, a bilo je i povrijeđenih, navodi N1.

Mnogi su se oglasili s riječima potpore za grupu 'Pravda za Davida'. Glumac Sergej Trifunović na Twitteru je komentirao 'Bravo za Dodika. Bravo za demokraciju'. Novinar Aleksandar Trifunović na Twitteru je objavio fotografije uhićenja te komentirao da Dodik i SNSD tako shvaćaju rezultate izbora. 'Ovo nas bez ikakve sumnje čeka naredne četiri godine', poručio je.

'Ne znam je li igdje snimljen film gdje ubiju dječaka, pokušaju ubojstvo prikazati samoubojstvom, poslije priznaju pogrešku i zločin službeno nazovu zločinom, i umjesto da traže ubojicu/e, oni uhite roditelje ubijenog dječaka kako ih ne bi podsjećali da trebaju uraditi svoj posao - naći ubojicu/e! Čisto sumnjam jer ne vjerujem da bi se našao producent koji bi podržao tako apsurdnu priču', komentirao je na svome Facebooku sarajevski novinar Almir Panjeta.

U Mostaru se oko 18 sati na Španskom trgu u Mostaru spontano okupila veća grupa građana Mostara kako bi iskazala podršku građanima Banja Luke koji se danas sukobljavaju, s kako su kazali, političkom represijom.

Sarajevo je u 19 sati najavilo skup podrške koji simbolizira borbu za slobodu.

Ispred beogradskog Filozofskog fakulteta solidarna akcija 'Srce za Davida' održat će se 26. prosinca s početkom u 12 sati.