španjolska

Madrid i Barcelona otvorili terase kafića zabrinuti turističkom sezonom

25.05.2020 u 13:06

Bionic
Reading

Madrid i Barcelona, gospodarski najrazvijeniji, ali i koronavirusom najpogođeniji dijelovi Španjolske, u ponedjeljak su otvorili terase kafića, crkve i knjižnice za ograničeni broj posjetitelja čime su prešli u novu fazu popuštanja mjera

Vlada kroz četiri faze namjerava izvesti Španjolsku u 'novu normalu' krajem lipnja a Madrid i Barcelona su zakoračili iz nulte faze u fazu 1. U ponedjeljak je u ostalim dijelovima zemlje oko 22 milijuna stanovnika od ukupno 47 milijuna ušlo u fazu 2.

U Madridu i Barceloni su kafići i restorani bili kompletno zatvoreni dva i pol mjeseca, a u nedjelju su se zaposlenici vratili kako bi očistili stolove i pripremili terase s 50 posto kapaciteta u odnosu na razdoblje prije izbijanja virusa.

'Vratili smo se', piše na staklenim vratima kafića u središnjem Madridu pored zaključane košarkaške dvorane Palača sportova, gdje je lokalnim klubovima Real Madridu i Estudiantesu još uvijek zabranjeno igrati utakmice.

Sunce s gotovo ljetnom temperaturom obasjava grad pa na terasu sjedaju prvi gosti kako bi popili kratku kavu s malo mlijeka poznatu kao 'cortado'.

'U ovoj fazi otvorit ćemo između 10 i 15 posto lokala jer nemaju svi terasu', kaže Tomás Gutiérrez, predsjednik udruge madridskih ugostitelja La Viña.

Od oko 19.400 kafića i restorana u Madridu njih 3.500 vjerojatno neće otvoriti vrata. 'Uglavnom oni najmanji', napominje Gutiérrez. Smatra kako će oporavak uslijediti u rujnu.

Gonzalo Soberón, 35-godišnji administrator u državnoj službi, izašao je iz svog stana na sjeveru grada kako bi otišao u posjet svojoj nećakinji u susjednu četvrt. Od ponedjeljka su dopuštena obiteljska druženja do deset osoba pa će Gonzalo prvi put sresti nekoga od poznatih nakon 14. ožujka kada je uvedeno izvanredno stanje u Španjolskoj.

'A predvečer ću možda sjesti na terasu nekog kafića', kaže lica prekrivenog maskom budući da je nošenje maski obavezno u čitavoj zemlji.

Crkve su još u nedjelju služile prve mise nakon što su bile zaključane više od 60 dana. U Španjolskoj, jednoj od najteže pogođenih zemalja koronavirusom u Europi, zarazilo se 235.800 stanovika od čega je ozdravilo njih 150.400, a preminulo 28.750.

Barcelona, koju je lani posjetilo 12 milijuna gostiju, nema prognoze o dolasku turista ovog ljeta. Na njenoj najpoznatijoj plaži Barceloneti zabranjeni su kupanje i sunčanje, no na tamošenjem pijesku stotine građana vježbaju nastojeći tijelo vratiti u kondiciju nakon duge kućne karantene. Neki sjedaju na terase pa kroz sunčane naočale uživaju u pogledu na Sredozemno more.

'Danas neću stići jer imam 'online' nastavu i moram očistiti stan, no sutra ću otići negdje na piće', kaže studentica novinarstva Laura iz unajmljenog stana u Barceloni.

Oko 500 tamošnjih hotela još uvijek ne zna kada će moći otvoriti vrata svojim posjetiteljima. Putovanja u Španjolskoj su dopuštena samo unutar provincija a stranih posjetitelja neće biti do srpnja, rekla je prošli tjedan potpredsjednica vlade.

U Barceloni je oko 120.000 turističkih radnika privremeno otpušteno do 30. lipnja. 'Rezerviranje smještaja na obali počet će sredinom lipnja', kaže jedan od menadžera lanca hotela Meliá.

'Sada imamo nešto malo rezervacija koje se besplatno mogu poništiti. No turizam u Barceloni ovisit će o zračnim linijama', dodaje Manel Casals, direktor hotela Gremio. Granice su i dalje zatvorene za sve strance osim prekograničnih radnika, vozača kamiona, pacijenata s dogovorenim operacijskim zahvatima ili zdravstvenih radnika.

Više od 80 posto turista dolazi ondje putem turističkih agencija koje su također pogođene aktualnom situacijom. Sada razmišljaju o dovođenju grupa od 10 osoba umjesto od 25 kao ranije.

'Ako se europske zemlje dogovore o međusobnim turističkim putovanjima, turizam bi se mogao reaktivirati u drugoj polovici lipnja i srpnju', smatra Martí Sarrate, predsjednik Udruge putničkih agencija.

Istovremeno oko 3.500 turističkih vodiča u Kataloniji strahuje od gubitka posla ovog ljeta. 'Ovisimo o međunarodnim turistima i onima s kruzera. Sve dok ne počnu letjeti avioni i stizati brodovi naše prognoze su crne', napominje Mari Paz Alonso iz Udruge profesionalnih turističkih vodiča.