nadmoćna pobijeda

Mađarskom premijeru čestitke za izboreni treći mandat

09.04.2018 u 14:43

Bionic
Reading

Ikona europske populističke desnice, mađarski premijer Viktor Orban, nadmoćno je pobijedio na parlamentarnim izborima osvojivši treći uzastopni mandat, na čemu mu srdačno čestitaju srodne stranke i političari, a racionalno dužnosnici koji ne dijele njegova stajališta o imigraciji, prenose u ponedjeljak agencije

Konzervativna nacionalistička stranka Fidesz osvojila je na parlamentarnim izborima u nedjelju 48,8 posto glasova, prema gotovo svim prebrojanim glasačkim listićima, čime bi trebala osigurati 133 od 199 mjesta u parlamentu.

Janos Halasz, glasnogovornik Fidesza, rekao je u ponedjeljak kada se pokazalo da je vladajuća koalicija osigurala dvotrećinsku većinu te da će već u svibnju moći donijeti zakon kojim će zabraniti rad nevladinih organizacija koje podržavaju migraciju, a što oni smatraju 'opasnim za nacionalnu sigurnost'.

Taj zakon dio je protuuseljeničke kampanje usmjerene protiv Georgea Sorosa, filantropa koji financira liberalne vrijednosti i otvorene granice u istočnoj Europi. Orbanova stranka podnijela je prijedlog tog zakona parlamentu na čitanje u veljači i njime se predviđa porez od 25 posto na strane donacije i na nevladine udruge koje pomažu migrantima.

Snažnu podršku i tijekom kampanje Orbanu su dali poljski čelnici koji su među prvima čestitali u ponedjeljak vladajućoj koaliciji i premijeru na izbornoj pobjedi, hvaleći njegovu hrabrost da provede 'reforme'.

  • +6
Izbori u Mađarskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Put reformi nije nikad lagan', rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u poruci na Twitteru te ocijenio da 'potpora većine društva pokazuje da vrijedi truda uložiti takve napore'.

Europska krajnja desnica

Čelnici pokreta krajnje desnice iz Francuske, Italije, Nizozemske u ponedjeljak su radosno čestitali na izbornoj pobjedi Viktoru Orbanu pozdravljajući njegove napore u obrani Europe od migracije i diktata Bruxellesa.

Čestitajući mu 'na velikoj i jasnoj pobjedi', predsjednica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen napisala je na Twitteru da 'su ponovno odbačene preokrenute vrijednosti i masovna imigracija koju zagovara Europska unija. Nacionalisti mogu dobiti većinu u Europi na izborima za Europski parlament 2019'.

Matteo Salvini, čelnik Lige (nekad Sjeverne lige, krajnja desnica) koji se nada uskoro postati talijanski premijer, ocijenio je da je 'Mađarska glasala srcem i razumom, odbacivši prijetnje Bruxellesa i Sorosove milijarde. Sretno premijeru Orbane, nadam se da ću se uskoro susresti s Vama kao premijer Italije', napisao je Salvini.

Niozozemski populist Geert Wilders, čelnik krajnje desne Slobodarske stranke, nazvao je rezultate 'odličnima' i 'zasluženima'.

  • +7
Viktor Orban Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Orbanu su čestitali i drugi političari koji se protive migracijskoj politici Bruxellesa.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji je glasan zagovornik protuuseljeničke politike, čestitao je Orbanu na pobjedi i pritom pozvao Europsku uniju da odustane od 'politike arogancije i omalovažavanja' kakvu vodi prema manjim članicama kao što je Mađarska.

'Pobjeda na izborima najvažnija je potvrda' povjerenja birača, a to je sada pokazao mađarski narod, rekao je Seehofer, saveznik u koaliciji s konzervativnom Kršćansko-demokratskom unijom kancelarke Angele Merkel.

Europski parlament, Njemačka

Predsjednik EPP-a najveće parlamentarne skupine u Europskom parlamentu, Nijemac Manfred Weber, također je čestitao Orbanu i Fideszu, koji je član obitelji EPP.

'Čestitam Viktoru Orbanu i Fideszu na jasnoj pobjedi (...) i želim nastaviti raditi s vama kako bismo pronašli zajednička rješenja za europske izazove', napisao je.

Predsjednik Europskog parlamenta, Francuz Joseph Daul poručio je još 30. ožujka da će Orban i njegove stranke desnice (u koaliciji) i dalje donositi stabilnost i prosperitet mađarskim građanima", zbog čega su kolege iz obitelji Zelenih u Europskom parlamentu kritizirale i Webera i Daula.

"Weber i njegovi kolege trebali bi se sramiti što stranačka prijateljstva stavljaju iznad temeljnih prava i demokracije", napisali su supredsjednici Zelenih Philippe Lamberts i Ska Keller u priopćenju.

Stajališta Viktora Orbana o obrani kršćanske Europe od islamske prijetnje ne podržavaju mnogi europski dužnosnici Europske unije jer mađarski premijer oštro kritizira liberalnu migracijsku politiku, multikulturalnost i po njegovu mišljenju preveliko upletanje Bruxellesa u unutarnja pitanja država članica.

Fidesz je član EPP-a, ali su u toj najvećoj obitelji u Europskom parlamentu i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i njemačka kancelarka Merkel koji su odgovorni za liberalnu migracijsku politiku, podsjeća agencija AFP.

Ti su europski dužnosnici čestitali Orbanu na pobjedi izrazivši spremnost za suradnju unatoč razlici u stajalištima.

'Kao što je običaj nakon izbora u Europi, kancelarka (Angela Merkel) je čestitala izbornom pobjedniku Viktoru Orbanu', rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert i nastavio: 'Očito je da postoje sporna pitanja u našoj suradnji, različita stajališta prema migracijskoj politici'.

Glasnogovornik Europske komisije najavio je da će Juncker čestitati Orbanu.

'Predsjednik Juncker pisat će danas (ponedjeljak) premijeru Orbanu kako bi mu čestitao na jasnoj pobjedi njegove stranke', rekao je Margaritis Schinas na dnevnom brifingu.

Češki premijer Andrej Babiš čestitao je kolegi na 'uvjerljivoj' pobjedi, prenosi Reuters.

Pohvale na liderstvu Orbanu je uputio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je napisao: 'Još jednom su glasači u Mađarskoj izabrali istinskog lidera, koji je pokazao da je posvećen vrijednom radu i ustrajan da im pruži mirnu i prosperitetnu budućnost', prenosi agencija Beta. Premijerka Srbije Ana Brnabić u čestitci je istaknula tradicionalno prijateljstvo dvaju naroda koje povezuju manjine.