U DUNAVU POMOR RIBE

Mađarska zatražila pomoć Europe

POMOR RIBE

POMOR RIBE

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Otrovni mulj koji se izlio nakon industrijske nesreće u Mađarskoj počeo je utjecati na ekosustav u glavnom toku Dunava, gdje je primijećeno više uginulih riba, izvijestio je u četvrtak voditelj službe za izvanredna stanja na tom području Tibor Dobson.

'Mogu potvrditi da smo primijetili sporadične gubitke ribe u glavnom toku Dunava', rekao je Dobson. 'Pomor ribe je primijećen na mjestu gdje se rijeka Raab ulijeva u Dunav', dodao je.

Otrovan crveni mulj došao je u četvrtak ujutro do Dunava, druge po veličini europske rijeke iza Volge.

Mađarska vlada je u utorak proglasila izvanredno stanje u trima županijama na zapadu zemlje, nakon nesreće u tvornici za preradu aluminija u Ajki, 160 km zapadno od Budimpešte.

Iz još nepoznata razloga pukao je spremnik iz kojega se izlilo 1,1 milijuna prostornih metara natrijeve lužine sa solima teških metala i poplavilo sedam okolnih sela. Četiri su osobe poginule, a 123 su ozlijeđene.

Mađarska je jučer i službeno zatražila pomoć europske civilne zaštite. Mađarske vlasti su zatražile da im se pošalje "troje do petero stručnjaka" specijaliziranih za otrovni mulj, dekontaminaciju i okoliš.

"Mađarsku je pogodila ekološka katastrofa. Katastrofe poput ove ne zaustavljaju se na granici i koordiniran europski odgovor može pomoći da se osigura što djelotvornija pomoć. Pozivam sve države članice EU-a da plemenito odgovore na zahtjev Mađarske", rekla je povjerenica za izvanrednu pomoć Kristalina Georgijeva.

Europski sustav civilne zaštite u kojemu sudjeluje 31 država (27 zemalja EU-a, uz Hrvatsku, Island, Lihtenštajn i Norvešku), olakšava suradnju što se tiče reagiranja na katastrofe.

U okviru tog sustava udružuju se sredstva koja se mogu koristiti za pomoć zemljama u svijetu pogođenim katastrofom. Kada se jednom pokrene, sustav osigurava koordinaciju akcija pružanja pomoći u EU-u i izvan njega.

Europska komisija koordinira njegov rad. Nakon osnutka 2001., sustav se koristio u vrijeme katastrofa u državama članicama (kao što su šumski požari na jugu Europe u 2009.), ali i drugdje u svijetu, kao što je nedavno bilo u potresima na Haitiju i u Čileu.

Mulj stigao i do Dunava

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi