strah od afganistanaca

Mađarska produljuje 'krizno stanje' zbog novog migrantskog vala

04.09.2021 u 08:52

Bionic
Reading

Mađarska vlada je odlučila za šest mjeseci produžiti "krizno stanje" zbog rastućeg migracijskog pritiska na granici i očekivanog novog vala izazvanog razvojem događaja u Afganistan, priopćio je u petak Vladin informacijski centar

Mađarska vlada je odlučila za šest mjeseci produžiti "krizno stanje" zbog rastućeg migracijskog pritiska na granici i očekivanog novog vala izazvanog razvojem događaja u Afganistan, priopćio je u petak Vladin informacijski centar.

U priopćenju navode da se migracije prema Europi povećavaju na kopnu i na moru, a broj pokušaja ilegalnog prelaska povećava se i na mađarskoj granici.

Mađarske su vlasti do sada ove godine uhvatile više od 60.000 ilegalnih migranata na granici, što je preko trostruko više od broja ulovljenih u prvih osam mjeseci 2020. godine, dodaje se u priopćenju, prenosi mađarska agencija MTI.

Policija je u posljednje vrijeme u prosjeku privodila 300 migranata dnevno, ističe informacijski centar dodajući da migranti s balkanske rute sve više pokušavaju nasilno ući u Mađarsku i "redovito napadati policajce koji štite granicu" .

Samo ove godine na mađarskoj južnoj granici otkriveno je više desetaka tunela, kazali su navodeći kako se i broj krijumčara ljudi koje su vlasti uhvatile također utrostručio u odnosu na prošlu godinu.

"Ekonomski problemi uzrokovani pandemijom koronavirusa i razvojem situacije u Afganistanu potaknut će novi migracijski val koji će islamskim ekstremistima pružiti priliku da uđu u srce Europe", stoji u priopćenju.

Zaključuju da se mađarska vlada drži svoje "otvorene i nedvosmislene" migracijske politike. Krizno stanje prvi put je uvedeno u ožujku 2016., a nekoliko je puta produljivano.