SKICE ZA PORTRET EU

Mađari se durili što smo više hvalili Poljake

06.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Stoljeća zajedničke povijesti Hrvatske i Mađarske isprepletena su raznim kraljevima, carevima, vojskovođama, plemićima i revolucionarima koji su podjednako utjecali na živote u obje države. Stoljeća suživota pod habsburškom krunom povezuju i razdvajaju naše dvije zemlje, ali jedna osoba zauzima posebno mjesto u povijesti obje zemlje

Riječ je, naravno, o banu Josipu Jelačiću koji je kao austrijski general revolucionarne 1848. godine pobjedama u nekoliko bitaka srušio mađarsku građansku revoluciju i time Mađare na sljedećih 70 godina zacementirao u monarhiji. Hrvatska mu je podignula spomenik jer je ukinuo kmetstvo i raspisao prve izbore za Hrvatski sabor. Zbog pobjeda protiv Mađara koje se u Hrvatskoj gledaju i kao otpor prisilnoj mađarizaciji zemlje, spomenik banu Jelačiću bio je okrenut prema sjeveru, Mađarskoj.

Danas su druga vremena i Mađarska je prijateljska zemlja koja je tijekom svoga šestomjesečnog predsjedavanja mnogo učinila da Hrvatska konačno završi dugotrajan proces pristupnih pregovora. Novinar i urednik Jozsef Mihovics kaže da Mađari sa simpatijama gledaju na Hrvatsku kao svoga susjeda s kojim su u prošlosti više stoljeća zajedno živjeli.

'Naročito je povoljan odnos prema tome u pograničnim krajevima, pa i u mojoj županiji Zala, koja graniči s Međimurskom. Prije neki dan u Nagykanizi (Velika Kaniža) je organizirana konferencija na temu kako još uspješnije surađivati s Hrvatima', opisuje nam atmosferu u odnosima s Hrvatskom u Mađarskoj Mihovics.

No on navodi da nije baš sve tako sjajno jer su se Mađari pomalo uvrijedili zbog toga što u Hrvatskoj ne cijene dovoljno njihovu pomoć. Kada je konačno objavljeno da Hrvatska 2013. ide u EU, priča nam Mihovics, mi smo puno više pažnje posvetili Poljacima nego Mađarima. 'Njima ste više zahvalili premda u to vrijeme Europskom unijom predsjedavala baš Mađarska i premijer Vicor Orban je mnogo učinio da se pregovori završe u previđenom roku', prenosi nam kritike Mihovics. Dodaje i da mađarski premijer Orban jako cijeni Hrvatsku i stalno ljetuje na Jadranu. Uostalom, kao i brojni Mađari.

Sam Orban zbog svoga načina vladanja doveo je Mađarsku u situaciju da se na nju gleda kao na crnu ovcu Europske unije. Prije nekoliko dana ponovno je podignuo prašinu usporedivši politiku Angele Merkel s onom Adolfa Hitlera. U ožujku je njegova vlada izazvala sablazan nagradivši Ferenza Szaniszlu, novinara poznatog po antisemitskim i antiromskim stajalištima, visokom državnom novinarskom nagradom.

Od ponovnog dolaska na vlast Orban je u permanentnom sukobu s Bruxellesom, a u zemlji je rašireno antiromsko i antisemitsko raspoloženje. Iako je premijer tijekom demonstracija ekstremno desnog Jobbika protiv održavanja Svjetskog židovskog kongresa početkom svibnja pokušao ostaviti dojam da ne podržava anisemitizam, brojni ispadi njegovih stranačkih kolega ga demantiraju. Spomenimo samo zastupnika njegove stranke koji je uputio zahtjev vladi da napravi popis Židova koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. U Mađarskoj živi najveća židovska zajednica u istočnoj Europi koja broji 100 tisuća pripadnika.

Vratimo se na odnose Hrvatske i Mađarske koji nisu tako intenzivni i isprepleteni kako bi se moglo očekivati za zemlje koje imaju dugu zajedničku povijest. Ni mediji ne prate temeljito što se događa u susjedstvu.

'Prateći hrvatski tisak jedva nailazim na napise, vijesti o Mađarskoj. Isto važi i za ovdašnji tisak koji se puno više bavi ostalim susjednim državama, Slovačkom, Ukrajinom i naročito Rumunjskom, gdje u Erdélyju živi više tisuća Mađara', priča nam je Mihovics.

Jedna tema ipak je često u fokusu s obje strane Drave. Riječ je načinu na koji MOL upravlja Inom. Mnogo se repova vuče oko toga odnosa, a između ostaloga je i nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader zbog korupcije, između ostalog upravo zbog prodaje Ine MOL-u, osuđen na 10 godina zatvora. Ulaskom Hrvatske u EU na udaru hrvatskog pravosuđa bi se mogao naći predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi jer će se protiv njega tada aktivirati europski uhidbeni nalog. Na tom suđenju zaključeno je da je i Hernadi prilikom kupoprodaje Ine MOL-u počinio kazneno djelo. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti ta priča.