STOPIRANA ISTRAGA O PODMIĆIVANJU

Mađari ne vide kriminal u slučaju INA-MOL

30.01.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Mađarsko državno tužiteljstvo obustavilo je istragu o navodnom podmićivanju u slučaju djelomičnog preuzimanja hrvatske naftne tvrtke INA-e od strane mađarskog MOL-a, objavljeno je u ponedjeljak.

Glavni tužitelj Imre Keresztes rekao je da istragom nije pronađeno ništa što bi upućivalo na kriminalnu aktivnost. U lipnju 2011. hrvatsko je državno odvjetništvo, a na temelju međunarodnoga ugovora o pravnoj pomoći, pokrenulo istragu o ponašanju predsjednika uprave i direktora MOL-a Zsolta Hernadija.

Keresztes u priopćenju piše kako je hrvatsko državno odvjetništvo optužilo dvije tvrtke registrirane na Cipru da su podmitile tadašnjega hrvatskog premijera Ivu Sanadera s deset milijuna eura kako bi olakšao MOL-ovo preuzimanje INA-e.

Mađarski su istražitelji počeli istragu 14. srpnja 2011. i otkrili da dvije ciparske tvrtke, koje su navodno prenijela novac od mita, nisu u MOL-ovoj interesnoj sferi nego da pripadaju jednom velikom ruskom investitoru.

Mađarsko državno odvjetništvo zato je objavilo da je istraga utvrdila kako su netočne tvrdnje dvojice hrvatskih državljana, a na temelju kojih je DORH tražio razgovor s Hernadijem.

Suđenje Ivi Sanaderu za isti slučaj je, podsjetimo, u tijeku pred Županijskim sudom u Zagrebu.