KARANTENA UBIRE PLODOVE

Macron podiže moral Francuzima, najavio nova ublažavanja i moguće ukidanje mjera prije Božića

24.11.2020 u 23:04

Bionic
Reading

Približavanjem Božića, francuski predsjednik Emmanuel Macron želio je podići moral Francuzima i najavio skoro otvaranje dućana, ukidanje mjera sredinom prosinca i cijepljenje početkom 2021., javlja agencija France presse.

Macron je za sljedeću subotu najavio otvaranje malih dućana, koji ne prodaju nužne namirnice, poput knjižara, cvjećarnica, dućana igračaka, zatvorenih od sredine listopada, ali samo do 21 sat, ali kafići, restorani, sportske dvorane i diskoteke ostaju zatvoreni.

Umjesto trenutačnih jedan kilometar tijekom jednog sata, odsad će biti dozvoljeno kretanje u krugu od 20 km tijekom tri sata.

Ako se epidemiološka situacija nastavi popravljati, karantena će biti ukinuta 15. prosinca i zamijenit će ju redarstveni sat u cijeloj zemlji od 21 do 7 ujutro osim 24. i 31. prosinca, kada će kretanje biti slobodno, dodao je Macron tijekom televizijskog obraćanja.

Od 15. prosinca "moći ćemo se kretati bez dozvola, i između regija i provesti Božić s obitelji, ali bez nepotrebnih putovanja", najavio je Macron koji je 28. listopada uveo drugu karantenu kako bi obuzdao drugi val covida-19.

Prijeđen je prag od 50.000 umrlih, ali usporava se napredovanje bolesti.

Uz poštivanje strogih mjera 15. prosinca se otvaraju muzeji, kazališta i kinodvorane pod uvjetom da se broj novozaraženih dnevno zadrži na oko 5000, a broj oboljelih na intenzivnoj njezi između 2500 i 3000 dnevno.

Macron je u utorak pozvao Francuze da nastave biti oprezni u borbi protiv covida-10 jer "iako su usporili kretanje virusa, on je i dalje nazočan".

"Ako sutra ne želimo treću karantenu, moramo udvostručiti oprez, zaštiti najbliže i nositi zaštitne maske i kod kuće kada smo s prijateljima i rođacima koji ne žive s nama", zahtijevao je.

  • +6
Koronavirus, Francuska Izvor: Profimedia / Autor: Elko Hirsch/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

U vezi cjepiva, ono bi bez obveze trebalo biti ponuđeno "najranjivijima" krajem prosinca i početkom siječnja.

Naglasio je da će neka cjepiva biti "dostupna krajem prosinca", te je naglasio da će prva biti primijenjena kada ih nadležne zdravstvene vlasti odobre. Cijepljenje neće biti obavezno.

Djeca će moći na izvanškolske aktivnosti vani od subote, a u dvoranama od 15. prosinca.

Mjesta bogoslužja otvaraju se u subotu za najviše 30 ljudi.

Međutim, Macron je istaknuo da se skijališta ne otvaraju za Božić nego tek "tijekom siječnja".