80. godišnjica uhićenja židova

Macron na komemoraciji u Pithiviersu: 'Antisemitizam još postoji. Moramo se prisjećati povijesti kako bismo spriječili da se ponovi'

18.07.2022 u 08:54

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron istaknuo je važnost borbe protiv antisemitizma na komemoraciji u povodu 80. godišnjice najvećega masovnog uhićenja Židova u Francuskoj tijekom Drugoga svjetskog rata

Macron je u nedjelju na komemoraciji u Pithiviersu rekao da su događaji u prošlosti bili motivirani mržnjom, antisemitizmom koji je postao opće mjesto.

Iako bismo mogli doći u kušnju i pomisliti da se sve to dogodilo u prošlosti, antisemitizam još postoji, rekao je Macron.

Francuska je policija 16. i 17. srpnja 1942. godine u ime njemačkih okupatora uhitila oko 13.000 Židova, među kojima 4000 djece, koji su nakon toga deportirani u koncentracijske logore.

O upletenosti francuskih vlasti desetljećima se nije govorilo, sve dok se 1995. godine predsjednik Jacques Chirac nije ispričao.

"Osamdeset godina poslije još je nužno, možda važnije nego ikad, prisjećati se povijesti kako bismo spriječili da se ponovi, istražiti mržnju u našoj prošlosti kako bismo je bolje ispitali u našoj sadašnjosti", rekao je Macron.

Francuska premijerka Élisabeth Borne na drugoj je komemoraciji rekla: "Borba protiv antisemitizma nikad ne prestaje."

Macron je otvorio novi spomenik u Pithivieru, osamdesetak kilometara južno od Pariza. Između 1941. i 1943. tisuće su Židova bile zatočene u logorima na tom području, a tisuće su deportirane u koncentracijske logore u vlakovima koji su kretali iz stanice u Pithiviersu.