nepredviđene situacije

Macron: Imamo planove B i C za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara

15.04.2024 u 18:13

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da postoje planovi za nepredviđene situacije za premještanje ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu s rijeke Seine u slučaju velike sigurnosne prijetnje

S obzirom da je ostalo nešto više od 100 dana do početka Olimpijskih igara, francuska javnost zabrinuta je zbog mogućnosti terorističkog napada.

Oko 10.500 sportaša spremno je paradirati na čamcima na ruti dugoj 5,9 kilometara kroz srce francuske prijestolnice 26. srpnja na prvoj ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara izvan stadiona.

Macron je rekao da će policajci biti mobilizirani na iznimnoj razini kako bi se osigurao događaj na otvorenome te je istaknuo mogućnost skraćivanja rute ili premještanja spektakla na Stade de France ako bude potrebno.

"Postoje planovi B i C", rekao je Macron francuskim medijima BFM-TV i RMC. “Paralelno ih pripremamo", dodao je.

"Provest ćemo analizu u realnom vremenu. Imamo ceremoniju koja bi bila ograničena na Trocadero i u tom slučaju ne bi pokrivala cijelu Seinu", rekao je.

O mogućnosti korištenja Stade de France, Macron je rekao da je to "ono što se tradicionalno čini".

Organizatori su prvo planirali nazočnost oko 600.000 ljudi, a većina bi sve gledala besplatno s obala rijeke.

No ranije ove godine vlada je smanjila ukupan broj na oko 300.000 iz sigurnosnih i logističkih razloga.

"Provjeravat ćemo sve ljude koji ulaze i izlaze (sigurnosni perimetar)", rekao je Macron.

"Poprilično ćemo ograničiti promet. Ispričavamo se svim lokalnim stanovnicima jer će biti puno ograničenja za pojedince i tvrtke. Bit ćemo potpuno zatvoreni osam dana prije (...) Želimo pokazati najljepše lice Francuske", rekao je francuski predsjednik.