BARIŠIĆ O CRNOM FONDU HDZ-A

'Maček je od gradnje Arene Zagreb uzeo dva milijuna eura'

Ratko Maček

Ratko Maček

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Priča o punjenju crnog fonda HDZ-a dobila je novi nastavak, možda najteži dosad. Mladen Barišić navodno je prošlog mjeseca istražiteljima otkrio kako je dva milijuna eura za gradnju Arene Zagreb otišlo preko ruku Ratka Mačeka u HDZ

Ako je vjerovati bivšem rizničaru HDZ-a, ta dva milijuna eura dosad je najveći pojedinačni iznos koji je završio u crnom fondu stranke u bivšem premijerskom mandatu uhićenog Ive Sanadera, piše Jutarnji list.

Priča, prema Barišiću, počinje u siječnju 2009. Uoči otvorenja nove dvorane i početka Svjetskog prvenstva u rukometu prišao mu je Zoran Gobac, jedan od glavnih organizatora i siva eminencija hrvatskog rukometa, te mu rekao kako je realizirana stvar u vezi s dogovorom za gradnju Arene i da je riješeno dva milijuna eura za stranku.

Gobac je tada spomenuo i Igora Oppenheima, predsjednika Uprave Ingre, tvrtke koja je gradila Arenu, jer on zna tko je dao novac i iz kojih sredstava. Gobac je nastavio priču rekavši, tvrdi Barišić, da je sav taj novac predan Ratku Mačeku, bivšem glasnogovorniku HDZ-a. Barišić je bio prilično iznenađen i zatečen.

Barišić tvrdi kako je informacije koje je doznao odmah išao ispričati Ivi Sanaderu, koji je, kako kaže bivši rizničar stranke, bio začuđen. 'Na službenom otvaranju Arene Gobac je ponovio pred Sanaderom ono što je rekao meni o tome da je predao dva milijuna eura Ratku Mačeku. No Sanader više nije bio začuđen niti je išta komentirao', prisjeća se Barišić. Sjetio se da je ulogu

Maček: To je laž i glupost

'Pa tada već godinu i pol nisam radio u Vladi. Zašto bih uzimao novac? Što se tom Barišiću događa? To je apsolutna laž i glupost', rekao je Maček za Jutarnji list.

u 'operaciji Arena' imao i Ivan Jarnjak, glavni tajnik HDZ-a.

Naime, kako Barišić tvrdi, jednom su prilikom, a to je bilo u Jarnjakovu uredu u središnjici HDZ-a, razgovarali o financijskom stanju stranke i tada je Jarnjak sam spomenuo da je Mačeku predano dva milijuna eura.

Barišić tvrdi kako je Jarnjak znao i za činjenicu da HDZ ne plaća usluge cateringa na domjencima koje je organizirala Fimi media. Na zahtjev Sanadera dotadašnji catering tvrtke Ane Lisak zamijenili su obilniji domjenci tvrtke Domjenak.

I Damir Polančec je u svom iskazu rekao kako je Mačeka pitao: 'Nije li to pretjerivanje?', te da mu je glasnogovornik stranke rekao: 'Ništa ne pitaj, za tebe je bolje da što manje znaš.' Barišić je opisao i kako je HDZ tvrtku Massol, koja formalno nije u Mačekovom vlasništvu, angažirao u predizbornim kampanjama. Dio troškova na Massol je išao preko računa HDZ-a, a dio Mačeku na ruke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi