SVRGNUTI MOSKOVSKI 'KNJAZ'

Lužkovu plaća na novom poslu – 18 lipa

08.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Jesenas najureni gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov u 75. godini nastavlja karijeru kao dekan Fakulteta za upravljanje velikim gradovima na Moskovskom međunarodnom sveučilištu MUM

Lužkov je inzistirao na zakonskom minimalcu od 10.100 rubalja (oko 1.800 kuna) mjesečne plaće, ali od tog iznosa sebi je zadržao tek jedan rubalj. Ostatak će taj bivši političar, čije se 'neslužbeno' bogatstvo procjenjuje u milijardama rubalja, donirati za potrebe znanstvenih istraživanja svog fakulteta.

Lužkov je još u listopadu, odmah po smjeni, završio na čelu dotičnog fakulteta, koji je 2002. godine utemeljen po njegovoj inicijativi. Donedavno 'neuništivi gradonačelnik', koji je tijekom dva desetljeća burne tranzicije vladao Moskvom, sa suprugom Jelenom Baturinom vrtio strahoviti biznis - pa čak i vodio vanjsku politiku (primjer: proruska agitacija na ukrajinskom poluootoku Krimu), zasad se još nije preustrojio u profesora predavača, nego se navodno bavi 'organizacijskim pitanjima'.

Nakon što ga je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev krajem rujna, uslijed silne medijske pompe, otpustio s gradonačelničke pozicije, Lužkov je izjavio da se boji za sigurnost svoje obitelji. Stoga je svoje dvije kćeri (16-godišnju Olgu i 18-godišnju Jelenu) otpravio u London - sad već tradicionalno pribježište ruskih oligarha – kako onih posrnulih, tako u ruskom režimu trenutno podobnih. Još uvijek je otvoreno pitanje što će biti s poslovnim imperijem Jelene Baturine.

Podsjetimo, Lužkovljev definitivni pad s trona metropole počeo je ljetos, nakon što je kritizirao Medvedeva koji je obustavio ubojstvima i skandalima ovijenu gradnju autoputa kroz zaštićenu zonu stoljetne Himkinske šume.

Novi šef Moskve od listopada je 52-godišnji Sergej Sobjanjin, pouzdani suradnik premijera Vladimira Putina koji se u rusku vrhušku probio iz zapadnog Sibira.