BORBA S KORONOM

Lukšić: Nema teže oboljelih među onima koji su se cijepili trećom dozom

28.12.2021 u 20:13

Bionic
Reading

O epidemiološkoj situaciji i izdržljivosti zdravstvenog sustava u dugotrajnoj epidemiji u središnjem Dnevniku govorio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava - profesor Ivica Lukšić

Očekuje se porast slučajeva osoba zaraženih omikronom, a postavlja se pitanje kako će to utjecati na bolnički sustav.

- Prema svim predviđanjima, realno je očekivati skok novozaraženih. Slijedom toga i nažalost veći broj bolesnika za bolničko liječenje.

Do sada smo pokazali da je sustav izdržljiv, ali u svemu tome su ključ ljudi.

- Ako bi bio veći broj zaraženog zdravstvenog osoblja, naravno da bi to ugrozilo funkcioniranje. Ne samo za pružanje zdravstvene skbri COVID bolesnicima, već i svima koji trebaju bolničko liječenje, dodaje Lukšić za Dnevnik HTV-a.

Pandemija traje već dvije godine, zdravstveno osoblje načeto je, umorni su, psihički su također načeti.

- Današnji sastanak s premijerom je na tragu toga da je on iskazao veliku zahvalnost svima koji sudjeluju u borbi, u pandemiji. Međutim, nemamo iluzije, novi val je tu pred nama. Pitanje je kada će to poći rasti, moramo biti spremni i dati sve od sebe u liječenju pacijenata.

Danas imamo oko 75 do 80% hospitaliziranih bolesnika koji nisu cijepljeni, ističe Lukšić, a jednako je takva situacija s preminulim bolesnicima.

- To su egzaktne brojke i govore najviše o potrebi za cijepljenjem. Pozivam građane na primanje i treće doze, ističe dr. Lukšić.

Po pitanju oboljelih u bolnici koji su primili doze, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava kaže sljedeće:

- Ne, nemamo. Nismo imali teže hospitaliziranog bolesnika koji je primio treću dozu.

  • +27
Odjel intezivnog liječenja Covid pozitivnih pacijenata u KB Dubrava Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

Kada se govori o lijekovima protiv COVID-a, postavlja se pitanje mogu li biti zamjena cjepivo.

- Nikako ne mogu biti zamjena, jedino oruđe koje imamo je cijepljenje. Dakle, lijek se daje u vrlo indiciranim slučajevima. Ono je namjenjeno za liječenje, ali za zaustavljanje širenja virusa, moguće je samo prevencijom, a to je cijepljenje.

Hrvatska ima velik broj preminulih od koronavirusa.

- Ja bih rekao da je slaba procijepljenost jedan od najvažnijih faktora. Tu je i pitanje starosti populacije. Kada imate situaciju da je među starom populacijom veliki broj necijepljenih, onda je posljedično tome i smrtnost veća. Moramo učiniti dodatni napor i apelirati na starije sugrađane da se cijepe i trećom dozom, ističe Lukšić.

Smatra i da će buknuti epidemija nekih drugih bolesti, a zbog toga što su zadnje dvije godine u KB Dubrava fokusirani na borbu s COVID-om.

- Činjenica je da ako jedan period smo angažirani oko jedne vrste zaposlenika, naravno da smo druge morali staviti sa strane. Ja bih rekao da smo od početka pandemije činili sve da bi smanjili štetu, ali kada imate veliki val priljeva novih bolesnika, vi drugi morate na ovaj ili onaj način staviti na čekanje, zaključuje ravnatelj KB Dubrava.