SPORNI AMANDMANI NA USTAV

Luksemburg upozorava Poljsku da ne bira put diktature

23.12.2015 u 18:26

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Luksemburga, u svojstvu trenutačnog predsjedatelja EU-om upozorio je u srijedu poljsku vladu da ne bira put diktature, pošto je parlament prihvatio sporne amandmane na ustav

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn kritizirao je poljsku konzervativnu vladajuću stranku Pravde i prava (PiS) koja ima većinu u parlamentu te je ocijenio da bi EU morala reagirati na sporne odluke Poljske.

'Događaji u Varšavi, nažalost, podsjećaju na put kojim idu diktatorski režimi', rekao je Asselborn. 'To što se događa u Varšavi bilo bi kao da u Njemačkoj pokušaju zauzdati ustavni sud u Karlsuheu', dodao je.

Koristeći se nacionalističkom retorikom PiS odbacuje kritike i objašnajva da je dobio širok mandat da obnovi Poljsku kako bi ona odražavala katoličke vrijednosti i bila neovisna od Bruxellesa.

Ustavni sud je ocijenio neustavnim nekoliko odredaba zakona koji je nedavno izglasao paralement u kojem PiS ima apsolutnu većinu. Parlament je na to u srijedu izglasao ustavni amandman koji obvezuje 15-člani ustavni sud da većinu svojih presuda donosi dvotrećinskom većinom glasova i s najmanje 13 prisutnih sudaca. To znači da u ustavni sud mora ući pet sudaca koje je odabrao PiS ili to tijelo neće moći donositi presude.

'Ako je najviše sudsko tijelo de facto izgubilo svoj autoritet nad-suda, tada se može očekivati kao sljedeći korak da obični sudovi počnu gubiti neovisnost', kaže Asselborn. 'Moguće je očekivati i ograničenje slobode mišljenja', dodaje Luksemburšanin.

Ako se vlada koju vodi PiS požali na to da se stranci upliću u njezinu politiku, tada ona nije daleko od puta kojim je išao režim Sovjetskog Saveza, rekao je Asselborn.

'Tko god rekao da kritika europskih partnera nije primjerena, taj nije shvatio Europu', jer EU ima odgovornost osigurati poštivanje temeljnih vrijednosti. 'I zato Europska komisija, Europski parlament, a bude li potrebno i Europsko vijeće moraju djelovati', istaknuo je Asselborn.