bjeloruski autokrat

Lukašenko sve rjeđe u javnosti. Nagađa se da je odveden u privatnu kliniku

16.05.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Kamo je nestao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, pitanje je koje se postavlja proteklih tjedan dana i ponovno se aktualiziraju nagađanja oko njegova zdravstvenog stanja

Lukašenko nije viđen u javnosti od 9. svibnja, a oporbena novinska kuća navodi da je tijekom vikenda odveden u elitnu kliniku. Pojavljivanje s Vladimirom Putinom u Moskvi na paradi za Dan pobjede, a istoga dana i u Minsku, bilo mu je posljednje ukazanje u javnosti. Pozornost je tada privukla njegova vidna fizička slabost, zbog čega su ga morali voziti čak i na male udaljenosti, a propustio je i službeni ručak s Putinom.

U nedjelju tako, prvi put nakon 29 godina, nije prisustvovao događanjima u povodu Dana državne zastave. Njegovu poruku pročitao je premijer Roman Golovčenko.

Prema oporbenoj novinskoj kući Euroradio, Lukašenko je u subotu odveden u elitnu kliniku u Minsku. Ruska internetska publikacija Podjom citirala je višeg člana donjeg doma parlamenta Dume, Konstantina Zatulina, koji je rekao da se on 'jednostavno razbolio... i vjerojatno treba odmor'.

  • +9
Aleksandar Lukašenko Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Ruski list Kommersant također je objavio priču o Lukašenkovom zdravlju, citirajući Zatulina i bjeloruske oporbene medije. Ruski mediji rijetko objavljuju priče o zdravlju čelnika Rusije ili njenih savezničkih susjeda. Ne bi li primirio javnost i demantirao glasine o lošem zdravlju, bjeloruski državni informativni kanal jučer je objavio njegovu fotografiju u vojnom zapovjednom centru.

Autokrat Lukašenko (68) vodi Bjelorusiju od 1994. godine, a opstao je na vlasti i nakon izbora 2020., koje oporba i Zapad smatraju namještenima, uglavnom zbog podrške ruskog predsjednika Putina. Od tada je Bjelorusija sve više ekonomski i financijski ovisna o Rusiji, a njen je teritorij ruska vojska koristila prilikom pokretanja invazije na Ukrajinu prošle godine.

Svetlana Tihanovska, čelnica bjeloruske oporbe u egzilu, svojim je pristašama u ponedjeljak rekla da budu spremni zgrabiti bilo kakvu priliku da pretvore zemlju u demokraciju dok se šire glasine o zdravstvenom stanju dugogodišnjeg predsjednika Lukašenka.

.