U ZAPOVJEDNOM CENTRU

Bjeloruski državni medij objavio fotografiju Lukašenka nakon napisa o njegovu zdravlju

15.05.2023 u 16:57

Bionic
Reading

Bjeloruski državni informativni kanal objavio je u ponedjeljak fotografiju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u vojnom zapovjednom centru, u prvom pojavljivanju u javnosti u gotovo tjedan dana nakon što se počelo nagađati o zdravlju 68-godišnjeg bjeloruskog vođe

Kanal na Telegramu Pul Pervovo, državni medij koji izvještava o Lukašenkovim aktivnostima, objavio je da bjeloruski predsjednik radi u središnjoj zapovjednoj bazi zračnih snaga. Čini se da na fotografiji ima zavoj na lijevoj ruci.

Njegovo nepojavljivanje u javnosti od prošlog tjedna potaknulo je napise da je prevezen u bolnicu u Minsku, no to nije službeno potvrđeno.

Lukašenko je posljednji puta u javnosti viđen 9. svibnja kad je u Moskvi, zajedno s Vladimirom Putinom, prisustvovao paradi za Dan pobjede. Pozornost je tamo privukla njegova vidna fizička slabost, zbog čega su ga morali voziti čak i na male udaljenosti. Propustio je i službeni ručak s Putinom.

Reuters piše kako je rada Lukašenko djelovao ‘umorno i nervozno‘, da mu se 'na desnoj ruci vidio i zavoj', te da je općenito izgledao i davao dojam kao da mu nije dobro.

  • +3
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Kasnije toga dana, Lukašenko je prisustvovao proslavi povodom Dana pobjede u Minsku. No, on je odstupio od tradicije i umjesto vojničke uniforme obukao odijelo i nije održao govor. Prisustvovao je na vrlo malo događaja u posljednja dva tjedna.