italija

Luigi Di Maio podnio ostavku na dužnost predsjednika Pokreta 5 zvijezda

22.01.2020 u 21:27

Bionic
Reading

Predsjednik Pokreta pet zvijezda (M5S, protusistemski) Luigi Di Maio, člana talijanske koalicijske vlade lijevog centra, podnio je u srijedu ostavku na tu dužnost, četiri dana prije regionalnih izbora presudnih za opstanak vlade.

M5S je najveća stranka u koaliciji premijera Giuseppea Contea pa će Di Maiova ostavka dodatno oslabiti savez s Demokratskom strankom (lijevi centar) koji nagrizaju svađe dviju stranaka.

"Danas sam ovdje kako bih podnio ostavku kao predsjednik stranke", rekao je Luigi Di Maio, ministar vanjskih poslova, na sastanku članova M5S-a. U govoru koji je trajao gotovo sat vremena i kojega su završetak svi prisutni popratili velikim pljeskom, nazvao je M5S "vizionarskim projektom koji prije nije postojao".

Luigi Di Maio (33) došao je na čelo pokreta u rujnu 2017.

Odluka dolazi netom prije važnih regionalnih izbora koji se u nedjelju trebaju održati u Emiliji-Romagni, gdje bi pobjeda krajnje desnice mogla dovesti do pada talijanske vlade koju formiraju M5S i Demokratska stranka.

Pobjeda krajnje desnice u toj pokrajini i njenom glavnom gradu Bologni koja je tradicionalno uporište ljevice, mogla bi dovesti do prijevremenih parlamentarnih izbora koje čelnik Lige (krajnja desnica) Matteo Salvini jedva čeka.

Luigi Di Maio, osporavan unutar M5S-a, trebao bi ostati ministar u vladi Giuseppea Contea koji je blizak pokretu, piše talijanski tisak. "No ovo je trenutak u kojemu stranka ide natrag. Umoran sam i iscrpljen", komentirao je pred bliskim suradnicima, prenosi tisak.

M5S na zadnjim parlamentarnim izborima u ožujku 2018. je osvojio 32 posto, no na europskim u svibnju pao je na tek 19 posto.

Danas u anketama dobiva oko 15 posto, iza Demokratske stranke (18 posto) s kojom je na vlasti i Lige (33 posto).