REAKCIJE NA PRVA UHIĆENJA

Lučin očekuje učinkovitu istragu afere Daimler

05.04.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin kazao je da očekuje kako će se istraga o primanju mita pri nabavi vatrogasnih vozila biti sprovedena brzo i učinkovito i da će se utvrditi prava istina.

'To je zapravo jedini komentar, jer mislim da je to u interesu hrvatske države i svih onih koji se na ovaj ili onaj način spominju u toj priči da se zapravo, bar s mog aspekta, stvari razjasne i to što prije', rekao je Lučin za čijeg je mandata sklopljen ugovor s tvrtkom Daimlerom koja je na američkom sudu priznala da je pri ugovaranju poslova podmićivala vladine dužnosnike u Hrvatskoj.

'Nikakvih posebnih komentara nemam, jer ono što sam uspio vidjeti u medijima, ne vidim konkretno ništa, pa ne bih ništa ni komentirao. Dobro je da se ta priča razvija i dobro je što se to dogodila i nadam se da će institucije sustava do kraja odraditi svoj posao', rekao je Lučin u izjavi za Hinu.

Zbog povezanosti s aferom Daimler danas su uhićeni suvlasnici tvrtke 'IM Metal' iz Ozlja Ivan Žapčić i Marko Vuković te inženjer Tomica Godec.

Krešimir Košec
, direktor nekadašnje tvrtke IM Metal koja je 2008. godine promijenila vlasnike, a zatim i ime u Flammifer, izjavio je Hini da za Godeca nije ni čuo, sve dok ga prošlog ljeta u USKOK-u nisu pitali o suradnji IM Metala s Daimlerom. Košec je kazao da se nabavka 210 vatrogasnih vozila za hrvatsko vatrogastvo provodila preko IM Metala gdje se u suradnji s Daimlerom i Rosenbauerom proizvodio dio nadogradnje.

Trojicu uhićenih policija sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti te pranje novca. Navodne isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle su preko IM Metala u visini od oko 3,02 milijuna eura, dok je još 1,6 milijuna eura isplaćeno preko američkih tvrtki Biotop i MRC iz Delawarea i Wyominga.