MAČ NAD GLAVOM

Lozančića čekaju u Saboru - ako 'preživi' do sutra u 14 sati

24.02.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Dragan Lozančić u četvrtak bi se trebao pojaviti na sjednici saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, s početkom u 14 sati, jer se na dnevnom redu sjednice nalazi izvještaj o radu SOA-e za 2015. godinu. Ravnatelj SOA-e, koji visi o koncu premijera Tihomira Oreškovića nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović potpisala odluku o Lozančićevu razrješenju, trebao bi 'braniti' izvješće na zatvorenom dijelu sjednice. Bit će to prilika da članovi Odbora Lozančića konačno priupitaju i što li je to Hrvatima skrivio da ga je nekoliko mjeseci uoči isteka mandata predsjednica naglo razriješila zbog nerazjašnjenog 'pitanja nacionalne sigurnosti'. Lozančića s nestrpljenjem očekuju na Odboru ako do početka sjednice premijer Orešković ipak ne 'prelomi' i supotpiše njegovo razrješenje

Poziv na sutrašnju sjednicu na Markovu trgu Lozančiću je uputio Ranko Ostojić (SDP), predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. On je za tportal komentirao izjavu Mostove zastupnice Ines Strenja Linić, inače članice tog Odbora, da eventualni podaci o razlozima Lozančićeva razrješenja 'zalaze duboko u pojam nacionalne sigurnosti', a članovi Odbora 'uopće nisu prošli nekakvu sigurnosnu provjeru' pa u Mostu dvoje jesu li oni uopće 'kapacitirani' za operaciju saslušanja ravnatelja SOA-e.

'Saborski zastupnici ne prolaze sigurnosnu provjeru. Svi članovi Odbora potpisali su dokument o čuvanju podataka označenih stupnjevima tajnosti te nema prepreka da svi članovi odbora mogu razgovarati o svim dokumentima pa čak i provoditi direktan nadzor. Ustav, zakon i poslovnik tako propisuju', izjavio je Ostojić. 

I Gordanu Sobol (SDP), također članicu Odbora, donekle čudi što Strenja Linić problematizira izostanak sigurnosne provjere članova tog tijela, jer je riječ o osnovama funkcioniranja Hrvatskog sabora. Sigurnosna provjera nije predviđena zakonom, a potpisivanjem posebne izjave članovi Odbora vlastoručno su se obvezali na šutnju o klasificiranim podacima koje dobiju na sjednicama. 'Potpisali smo svi - koliko ja znam i gospođa Strenja Linić', kazala je Sobol za tportal. 

Ona, inače, očekuje da će se ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić pojaviti na sutrašnjoj sjednici ako ga, naravno, u međuvremenu ne razriješe dužnosti. O potencijalnoj raspravi o Lozančićevu razrješenju nezahvalno je spekulirati, jer postoji mogućnost da će netko od članova Odbora iz vladajuće koalicije pokušati spriječiti postavljanje određenih pitanja. No što će biti ako Lozančić u međuvremenu ipak bude razriješen? Najavljujući izvještaj o radu SOA-e na Odboru, Ranko Ostojić je još prošlog tjedna poručio kako se nada da 'nikome neće pasti na pamet da to skine s dnevnog reda', ali i da će sam tu točku skinuti s dnevnog reda ne bude li s druge strane imao onoga s kime može razgovarati. 

Odbor je uvjetno ograničen u samo dva slučaja

Prema Zakonu o tajnosti podataka, pristup klasificiranim podacima bez certifikata imaju brojne osobe u sustavu državne vlasti, uključujući saborske zastupnike, pučke pravobranitelje, suce, glavnog državnog odvjetnika i njegove zamjenike, ravnatelja USKOK-a i njegove zamjenike te državne dužnosnike određene odredbama Zakona o sustavu državne uprave. Te osobe dužne su, prije pristupanja klasificiranim podacima, potpisati izjavu Vijeća za nacionalnu sigurnost kojom potvrđuju da su upoznati sa zakonskim odredbama i drugim propisima kojima se uređuje zaštita klasificiranih podataka te se obvezuju raspolagati tim podacima sukladno navedenim propisima.

Saborski nadzor nad sigurnosno-obavještajnim agencijama propisuje Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu. Između ostalog, Sabor od SOA-e može zatražiti izvješća o radnjama i mjerama koje provodi, a nadležni odbor 'može obaviti i neposredan nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija'. U sklopu provedbe nadzora, zakonom je izričito predviđena i rasprava na saborskom odboru.

'Odbor je ovlašten i saslušavati ravnatelje i službene osobe sigurnosno-obavještajnih agencija o tome jesu li neke mjere i radnje tih agencija bile nezakonite, raspravljati o zakonitosti financijskog i materijalnog poslovanja sigurnosno-obavještajnih agencija, razmatrati izvješće pučkog pravobranitelja o zaštiti ustavnih i zakonskih prava građana u postupcima koje poduzimaju sigurnosno-obavještajne agencije te razmatrati rad sigurnosno-obavještajnih agencija u svezi s vanjskom politikom Republike Hrvatske', stoji u Zakonu.

Definirano je i da će saborski odbor, kada od agencija zatraži sigurnosna izvješća ili podatke o provođenju mjera tajnog prikupljanja podataka, o tome obavijestiti UNVS te će 'predstojnika UNVS-a i ravnatelja nadležne sigurnosno-obavještajne službe pozvati da prisustvuje sjednici na kojoj se raspravlja o pitanjima iz rada sigurnosno-obavještajne agencije'. Predstojnik UNVS-a Ivica Panenić, podsjetimo, trenutno dijeli Lozančićevu sudbinu - obojica čekaju da odluke predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o njihovim razrješenjima (ne) potpiše premijer Tihomir Orešković

U provedbi nadzora nad sigurnosno-obavještajnim aparatom, saborski odbor uvjetno je ograničen samo u dva slučaja: informacije koje prima ne mogu sadržavati podatke o suradnicima sigurnosno-obavještajne agencije niti podatke dobivene od stranih obavještajnih ili sigurnosnih službi/agencija bez odobrenja istih ili po odluci Vijeća za nacionalnu sigurnost.