KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

'Lozančić je bio Milanovićev privatni obavještajac'

04.05.2016 u 16:35

Bionic
Reading

Dragana Lozančića, bivšeg čelnog čovjeka SOA-e, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nazvala je danas privatnim obavještajcem Zorana Milanovića

'Ostavka jest dobrodošla, međutim ja pratim njegov rad puno dulje nego što to prati gospodin Orešković. Gospodin Lozančić dobro zna da o nekim razlozima ne mogu govoriti jer je riječ o nacionalnoj sigurnosti, o stabilnosti države i to je on i koristio. Ali ono što mogu reći jest da je gospodin Lozančić bio privatni, odnosno osobni obavještajac gospodina Milanovića, i tu ću stati', kratko je rekla Grabar Kitarović za HRT

Predsjedničinu izjavu u SDP-u nisu željeli službeno komentirati dok intervju ne bude emitiran u cijelosti, no neslužbeno poručuju kako je to što je rekla predsjednica dijametralno suprotno onome što je u intervjuu za Media servis kazao premijer Orešković.

U SDP-u podsjećaju i da je saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost pozitivno mišljenje na imenovanje Markića na čelo SOA-e dao na temelju Lozančićeve ostavke te kako ni Odbor nije dobio nikakvu potvrdu da je Lozančić kršio zakon.

'Ako je doista bilo teških kršenja zakona o kojima govori predsjednica, kako je moguće da nikakav dokaz o tome nije stigao ni do premijera Oreškovića ni do nadležnog saborskog odbora', pitaju se u SDP-u.

Podsjetimo, Grabar Kitarović pokrenula je Lozančićevu smjenu jer je u njega, kako je rekla, izgubila povjerenje, ali se više od mjesec i po dana čekao supotpis premijera Tihomira Oreškovića. Kad je on konačno dan, za Lozančićeva nasljednika predložen je Daniel Markić, ali on nije bio po volji prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka jer je za njega Markić bio isto što i Lozančić.

Istodobno ni predsjednik saborskog Odbora Rajko Ostojić nije želio sazvati sjednicu saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost jer je želio dobiti objašnjenje zašto se Lozančića smjenjuje prije isteka mandata koji mu inače istječe u listopadu ove godine.

Zašto je predsjednica pokrenula Lozančićevu smjenu, nije nikad otkrila pa se nagađalo da razlozi leže u aferi Mamić u kojoj je u mrežu prisluškivanja Zdravka Mamića upala predsjednica za koju je šef Dinama organizirao rođendansku zabavu.

Iako je supotpisao Lozančićevu smjenu, Orešković je u današnjem razgovoru za Media servis rekao da se Lozančić nije ogriješio o zakon.

'Predsjednica je izgubila povjerenje u gospodina Lozančića i to je njezin stav. Tražio sam vremena da donesemo pravu odluku i mislim da smo je na kraju i riješili na fer način', rekao je Orešković, no na opasku kako Lozančić nije samo izgubio povjerenje već da je u zahtjevu za razrješenjem predsjednica istaknula kako se on ogriješio o Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, poručio je: 'Nisam vidio nikakve podatke i rezultate koji su to potvrdili. Tako da smo ovu odluku zajedno donijeli i idemo dalje.'

Na današnjoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost novim ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić dobio je pozitivno mišljenje unatoč tome što su HDZ i HSLS bili protiv njega.

427187 ,427154 ,427126 ,427100