'BEZGLAVA' VANJSKA POLITIKA

Lovrinović traži plenarnu sjednicu Sabora: Kud' Bruxelles okom, tud' mi skokom!

21.06.2017 u 12:41

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) izrazio je u srijedu nezadovoljstvo načinom vođenja hrvatske vanjske politike i zatražio plenarnu sjednicu Sabora na kojoj bi predsjednica države, premijer i ministar vanjskih poslova objasnili strategiju vanjske politike i njene glavne ciljeve.

'Postavlja se elementarno pitanje, ima li Hrvatska jasnu vanjsku politiku, kakva je naša strategija vanjske politike prema Sloveniji, smatram da mi strategije vanjske politike nemamo', ustvrdio je Lovrinović u Hrvatskom saboru, navodeći da jednu politiku vodi premijer, drugu predsjednica, a treću Ministarstvo vanjskih poslova.

'Možda ta strategija vanjske politike i nije potrebna, ali onda treba reći zašto i koga se sluša. Možda je dovoljno slušati Bruxelles ili neki drugi centar moći', rekao je zastupnik i kao primjer zemlje koja zna što hoće i aktivno radi na ostvarenju svojih vanjskopolitičkih ciljeva istaknuo Sloveniju.

Referirajući se na skoru odluku Arbitražnog suda o graničnom sporu sa Slovenijom, te na činjenicu da je Sabor 2015. odbio sudjelovati i priznati odluku tog Suda, zapitao je kakav je plan Hrvatske nakon toga, kako će riješiti probleme sa Slovenijom?

'Hoće li Vlada i predsjednica i ovaj Sabor trpati taj problem pod tepih na neko neodređeno vrijeme ili će proaktivno djelovati i dati prijedlog kako riješiti te probleme', zapitao je Lovrinović.

Naglasio je i kako 'onaj tko nema jasne ciljeve vanjske politike očito nekoga sluša'. 'Pa vidimo ponekad iz Bruxellesa je dovoljno da neko samo podigne obrve, a ovdje se skače iz stolice i još se pita 'trebate li još možda nešto', ustvrdio je Lovrinović.