PREGOVORI SA SDP-OM

Lovrinović: Ni Milanović, ni Karamarko ne mogu biti mandatar

09.12.2015 u 15:08

Sastanak Mosta nezavisnih lista s predstavnicima koalicije Hrvatska raste

Izvor: tportal.hr / Autor: Maja Šurina

Bionic
Reading

Most inzistira na novom mandataru za sastavljanje Vlade. 'Naš je stav da ni Zoran Milanović niti Tomislav Karamarko ne mogu biti mandatar jer smatramo da za novi smjer treba novi čovjek', rekao je Ivan Lovrinović nakon sastanka sa SDP-ovcima Brankom Grčićem i Sinišom Hajdaš Dončićem

17:05 'Razgovarali smo o dodatnim opcijama i o mogućem lijevku u traženju riješenja. Razgovarali smo o svim mogućim varijantama. Uvažavajući pozicije Mosta i naša stajališta i o tome gdje je ta krajnja granica do koje se može ići', izjavio je Branko Grčić potvrdivši da su on i Siniša Hajdaš Dončić došli u ime čitave koalicije.

17:00
'Most ostaje pri svojim najvažnijim zahtjevima, a to je da se provode reforme. Naš vrlo važan uvjet u razgovorima s jednom i drugom stranom je da se traži novi premijer. Naš je stav da ni Zoran Milanović niti Tomislav Karamarko ne bi mogu biti mandatari za stavljanje nove vlade jer smatramo da za novi smjer treba novi čovjek. Javnost s time dobiva snažnu poruku i to bi pridonijelo homogenizaciji biračkog tijela i stvaranju nove atmosfere u hrvatskom društvu', rekao je Ivan Lovrinović nakon sastanka s SDP-ovim dvojcem.

'Ukoliko se dogodi da tripartitna vlada nije moguća onda ćemo po sistemu lijevka ići prema rješenju s onom stranom koja nam pruži jamstva i u ljudskom i u programskom smislu da možemo stvoriti reforme', istaknuo je ekonomski strateg Mosta.

16:30
Završio je sastanak u Smičiklasovoj ulici.

15:03
U tijeku je sastanak SDP-a i Mosta u zagrebačkoj središnjici Mosta u Smičiklasovoj na kojemu su u ime SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i Branko Grčić, a Most predstavljaju Ljubica Ambrušec, Nikola Grmoja i Ivan Lovrinović.

14:58 'Idemo razgovarati oko formiranja saborske većine i vlade. Mi smo imali svoje prijedloge i testirali ih. Sada idemo dalje razgovarati o drugim opcijama. Ovo je vrijeme pregovora i razgovora. Važno je da je Hrvatska stabilna, tehnička vlada radi svoj posao. Ništa ne stoji, nema panike, ništa nije dramatično. Razgovaramo i ja se nadam da će sve to skupa na kraju uspješno završiti', poručio je uoči sastanka s Mostom(tehnički) potpredjednik Vlade SDP-ov Branko Grčić

14:50 'Nadam se da će biti riješenja i odluka, da krenemo raditi kako bi ovaj narod mogao normalno živjeti', poručila je Ljubica Ambrušec

14:45 'I mi smo znatiželjni. Sigurno dolaze s nekim prijedlozima. Prošla su dva dana od naših razgovora u Esplanadi i neke preciznije informacije ću moći reći kad završi sastanak', poručio je Lovrinović uoči sastanka Mosta sa SDP-om.

Upitan za komentar odbijenice koju su jučer obznanili HNS, HSU i Laburisti jer smatraju nemogućom vladu dviju koalicija u kojoj bi bili na vlasti s HDZ-om, Lovrinović je rekao da 'kao prvo, ne znaju je li to istina - to piše u medijima' i da će to 'saznati ovdje na razgovoru' - vidjet ćemo danas što će druga strana zapravo reći'.

I HDZ i SDP zatražili su sastanak s Mostom radi dogovora oko njegovih prijedloga o formiranju zajedničke vlade i da se za mandatara izabere nestranačkog kandidata.

Da je HNS spreman otići u oporbu, kazao je jučer Ivan Vrdoljak, a u koaliciji s HDZ-om ne vide se ni šef HSU-a Silvano Hrelja te šefica laburista Nansi Tireli dok u SDP-u još nisu jasno rekli ne velikoj koaliciji. Dapače, zatražili su dodatan sastanak s Mostom, a odluku bi mogli donijeti u subotu kad zasjeda Glavni odbor SDP-a.