ODBOR POTVRDIO NOVOG NAČELNIKA OS-A

Lovrić: Treba nam više mišića, a manje sala!

09.02.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Na Odboru za obranu u Saboru svoju viziju Oružanih snaga iznio je Drago Lovrić, kojega su jednoglasno predložili za načelnika Glavnog stožera OS-a i potvrdili razrješenje Josipa Lucića. Lovrić je rekao da će smanjiti omjer časnika u odnosu na vojnike jer mu treba 'više mišića, a manje sala'

Ministar obrane Davor Božinović predložio je Odboru da podupre imenovanje generala Drage Lovrića na mjesto načelnika Glavnog stožera OS-a zbog njegovog vojnog, ali i znanstvenog iskustva.

'Odluka o smjeni generala Lucića donesena je jer Vlada smatra da je kraj jedne faze i početak nove u razvoju Oružanih snaga. Zahvaljujemo se Luciću, ali potrebno je prilagoditi se novim izazovima s obzirom na skori ulazak u EU', rekao je Božinović, dodajući da smatra da je Lovrić osoba koja može donijeti u OS nove poglede i ideje.

Božinović kaže da će ubuduće nastojati mijenjati načelnike Glavnog stožera prema standardima sjevernoameričkih zemalja, svake tri do četiri godine, 'da bi se spriječio konzervativizam te da bi se mlađe časnike motiviralo za napredovanje'.

Drago Lovrić, odgovarajući na pitanje predsjednika Odbora Borisa Šprema o tome hoće li nastojati raditi na preustroju, rekao je da je preustroj samo jedan dio transformiranja OS-a koji ima u svojoj viziji: 'Oružane snage trebaju se mijenjati pa tako treba promijeniti i dugoročni plan iz 2006. godine. Ja imam viziju, ali plan nije u mojoj nadležnosti, jer je na Vladi i Ministarstvu da ga prihvate.'

Ante Kotromanović iz SDP-a pitao ga je kakva je točno njegova vizija, na što je Lovrić rekao da se treba pozabaviti pitanjem ustroja OS-a, opremanja, obrazovanja, modernizacije i ljudskim potencijalima: 'Treba smanjiti veliku strukturu Oružanih snaga, pa i u Glavnom stožeru za najmanje 20 do 30 posto ljudi. U cijelom sustavu ne smije raditi više od 15 tisuća osoba, ali to se neće mijenjati preko noći.'

Rekao je da treba urediti strukturu osoblja i 'popraviti odnos vojnika i dočasnika u odnosu na časnike tako da on bude 5:1'. 'Treba nam više mišića, a manje sala!', rekao je Lovrić i dodao da je potrebno opremiti mornaricu novim brodovima, razvijati sposobnosti zrakoplovne flote, ali i promijeniti potpunu strukturu zapovjedništva te objediniti neke funkcije.

'Želim smanjiti apsolutno sva zapovjedništva i omogućiti brži proces donošenja odluka', ustvrdio je Lovrić.

Podsjetimo, njega su predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor predložili za novog načelnika Glavnog stožera OS-a, a Odbor za obranu danas je jednoglasno potvrdio njihovu odluku koju bi konačno trebao potvrditi Sabor.